Sluiten

Chip en registratie hond is verplicht

07-03-2013

Honden die na 1 april 2013 in Nederland worden geboren moeten binnen 7 weken gechipt zijn en moeten binnen 8 weken worden geregistreerd bij een databank. Ook alle honden die vanaf deze datum worden geïmporteerd moeten binnen 2 weken worden geregistreerd. Op deze manier wil staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken de malafide en illegale hondenhandel aanpakken. “Met het verplicht registreren zetten we een belangrijke stap in het verbeteren van het dierenwelzijn van gezelschapsdieren. Door het chippen zijn illegale handelaren en fokkers makkelijker op te sporen. Ook bij mishandelde, verwaarloosde of achtergelaten honden is met de chip de eigenaar te achterhalen”, aldus staatssecretaris Dijksma.

Volgens het nieuwe besluit moet de fokker van de honden de chip door een dierenarts of beroepsmatige chipper in laten brengen en de eerste registratie doen. Honden uit het buitenland zijn al gechipt om Nederland in te mogen. De koper van de hond moet bij aankoop vragen om een bewijs van de chipregistratie. Zodra de hond in eigendom is van de nieuwe eigenaar moet die het identificatienummer van de chip binnen twee weken met de eigen naam en adresgegevens laten registreren. Ook daarna zijn eigenaren verplicht om veranderingen zoals een verhuizing, overlijden of verkoop van de hond door te geven aan de databank. Doet men dit niet dan is men in overtreding en riskeert men een boete.

Het LICG zal bekendheid geven aan deze nieuwe verplichting. Op de website Chipjedier.nl kunnen hondenbezitters en andere betrokkenen lezen wat de regeling voor hen betekent en hoe men aan de verplichte registratie gehoor kan geven. Hier vindt men ook een overzicht van de aangewezen databanken, zodra deze bekend zijn.

Het LICG heeft vele betrokkenen zoals dierenartsen, dierenspeciaalzaken, kynologenclubs, rasverenigingen, dierenambulances en asielen benaderd om mee te helpen in de voorlichting aan de fokkers en de hondenbezitters om op die manier de malafide hondenhandel terug te dringen. Velen hebben daarop positief gereageerd en zullen meedoen aan de campagne.