Sluiten

De juni chipmaand gaat beginnen!

30-05-2024

In de juni chipmaand geeft het LICG extra aandacht aan het belang van chippen en registreren van huisdieren.

Honden

Voor honden is de chip al verplicht. Pups geboren in Nederland moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en een EU-dierenpaspoort krijgen. Ze moeten altijd eerst op naam van de fokker geregistreerd worden. Daarna moet de nieuwe eigenaar de registratie op zijn of haar naam overzetten en die goed up-to-date houden als er iets wijzigt.
Pups die uit het buitenland komen moeten al gechipt zijn om Nederland in te mogen. Als ze geen chip hebben zijn ze illegaal in Nederland. Veel mensen die via een fokker of handelaar een hond uit het buitenland kopen zijn daar niet van op de hoogte. De pups moeten binnen 2 weken geregistreerd worden. Om dit te kunnen regelen moet de importeur zich aanmelden bij RVO en een UBN aanvragen. Dit moet altijd! Dit geldt niet alleen voor handelaren, maar ook voor particulieren die zelf een hond uit het buitenland halen!

Katten

Er wordt door de overheid gesproken om chippen en registreren ook voor katten in de toekomst verplicht te maken. De bedoeling is om dit in de loop van 2025 in te laten gaan. Maar ook zonder verplichting is dit heel verstandig. Met name in de vakantieperiode raken veel katten zoek. Als de kat gechipt is kunnen dierenartsen, asielmedewerkers of mensen van de dierenambulance met een reader het nummer van de chip uitlezen. Als dit nummer juist geregistreerd staat kan contact met de eigenaar worden opgenomen. Het dier hoeft dan niet onnodig lang in een opvang te zijn en loop je niet het risico dat het dier bij een ander geplaatst wordt.

Acties chipmaand

Veel dierenartsenpraktijken hebben in de Juni Chipmaand speciale acties. Op de website Chipjedier.nl van het LICG kan je zien welke dierenartsen en chippers meedoen. Daar kan je ook lezen hoe het precies zit met de regels voor het chippen, bij welke databanken je je dier kan registreren en hoe je de registratie kan checken.