Sluiten

Decembertips voor huisdiercadeautjes om blij van te worden

14-11-2019

Huisdieren tellen helemaal mee in ons leven. Dus doen ze ook mee als er cadeautjes uitgepakt worden. Maar wat zou uw dier zelf wensen? Om daar achter te komen moet u weten wat bij uw dier past. Daarbij zijn het natuurlijke gedrag en de bouw van uw dier belangrijk. Maar let ook zeker op zijn persoonlijke voorkeur en op zijn conditie.

Wat heeft deze soort of dit ras nodig?

Iedere diersoort of elk ras heeft eigen kenmerken en behoeftes die bepalen welke cadeautjes geschikt zijn. Vogelspeelgoed waarbij je je poten moet gebruiken is leuk voor een grasparkiet, maar een kanarie kan er niks mee. Diepe voerbakjes zijn geschikt voor een hond met een spitse neus, maar niet voor een kortsnuit. Een hamster wordt blij van een diepe bak om in te graven, maar muizen hebben liever een mooi klimtoestel. Dit soort zaken zijn per soort en ras verschillend. De LICG huisdierenbijsluiters zijn handig om precies te weten waar úw dier blij van wordt.

Individuele wensen

Welk cadeautje echt een topper wordt, hangt ook af van de persoonlijkheid van uw dier. Houdt uw hond van apporteren, dan is een bal met fluffy staart een perfect cadeautje;  is het een speurder dan is een snuffelmat meer geschikt. Is uw kat graag lekker lui, dan vindt hij een zacht mandje op de vensterbank vast geweldig, maar is het een jager dan wordt hij blijer van speel-rails of een hengel. Houd rekening met de leeftijd en conditie van uw dier. Hoe actief kan hij zijn, is klimmen of springen wel verantwoord, of verwent u uw dier het meeste met een extra comfortabel ligkussen tegen gewrichtsklachten?

Samen knutselen

Wie tijd en zin heeft kan zelf cadeautjes maken voor konijnen en knaagdieren. Ideaal voor kinderen, want wat is er leuker dan een zelfgemaakt cadeautje geven? In ons artikel over ‘Voedselverrijking en spelletjes voor konijnen en knaagdieren’, vindt u beschrijvingen om leuke cadeautjes te maken die echt passen bij wat deze dieren van nature graag doen. Met wat kruidenhooi, vezelrijke snoepjes, een winterpeen en een bosje raffia of sisaltouw komt u al een heel eind: een leuke bezigheid voor de donkere dagen.

Niet leuk!

Nog even dit: als verrassing een huisdier zélf geven is geen geslaagd cadeautje. De komst van een nieuw huisdier moet u goed voorbereiden en het dier moet op een rustig moment kennismaken met eventuele andere gezinsleden, kinderen of andere huisdieren. De feestdagen zijn daarvoor niet het geschikte moment. U kunt dan beter een huisdierenbijsluiter van dat dier geven, met bijvoorbeeld een tegoedbon of alvast een mooi hok of ligkussen.