Sluiten

Deelnemers gezocht voor onderzoek kortsnuitige honden

26-02-2024

Waarom schaffen mensen een kortsnuitige hond aan en wat zijn hun ervaringen? Naar die vraag laat het ministerie van LNV op dit moment onderzoek uitvoeren. Aan eigenaren van (relatief) kortsnuitige honden wordt gevraagd om mee te doen door een vragenlijst in te vullen. Wie deelneemt, helpt niet alleen het onderzoek vooruit maar maakt bovendien kans op €250,-.

De vragenlijst maakt deel uit van een breder onderzoek rondom kortsnuitige honden, uitgevoerd door onderzoeksbureau Inspire to act. Reden voor het onderzoek is dat er bij honden die een erg korte snuit hebben, serieuze gezondheidsklachten en welzijnsproblemen kunnen bestaan. Fokken met honden die een te korte snuit hebben is al enige tijd verboden. Om te mogen fokken moeten de ouderdieren aan de criteria voor snuitlengte voldoen. Ondanks die maatregel worden er echter nog veel rassen gehouden die een relatief korte snuit hebben en daarmee risico lopen op problemen.

Ben jij eigenaar van zo’n hond, zoals een mopshond, dwergkees, bulldog, boxer, terriër of chihuahua? Dan kun je bijdragen aan meer inzicht in het houden van dit type honden. Het gaat in het onderzoek om honden van één van de volgende rassen of kruisingen:

Affenpinscher, Bordeaux Dog, Boston Terriër, Boxer, Bullmastiff, Cavalier King Charles Spaniël, Chihuahua, Dwergkees, Engelse Bulldog, Franse Bulldog, Griffon Belge/ Griffon Bruxellois/ Brusselse Griffon, Japanse Spaniel/ Japanse Chin, King Charles Spaniël, Lhasa Apso, Mastiff, Mastino Napoletano, Mopshond, Pekingees, Petit Brabançon, Shih Tzu, Staffordshire Bull Terriër, Yorkshire Terriër

of een variant op bovenstaande rassen (bv. Retromops of Old English Bulldog).

Heb je zo’n hond? Doe dan mee en vul de vragenlijst in.