Sluiten

Een gezond gewicht: ook voor dieren belangrijk!

15-01-2024

Overgewicht zorgt voor allerlei gezondheidsrisico’s. Dat geldt voor dieren net zo goed als voor mensen. Helaas is een flink deel van onze huisdieren te dik. Naar schatting tilt in Nederland 46% van de honden en 33% van de katten extra gewicht met zich mee. En dat is niet fijn, want het zorgt voor aandoeningen en maakt dat het dier zich niet fit voelt.

Overgewicht ontstaat als een dier meer energie binnenkrijgt dan hij opmaakt. Wat er overblijft, wordt opgeslagen als vet in het lichaam. Te veel lichaamsvet heeft allerlei nadelen. Een paar voorbeelden:

  • De gewrichten worden zwaar belast en kunnen gaan slijten, wat pijn oplevert.
  • Het vet neemt de ruimte in van organen, bijvoorbeeld van longen en hart, waardoor ademen moeilijker wordt en het hart niet goed kan pompen.
  • Vet maakt stoffen aan die ontstekingen veroorzaken op andere plekken in het lichaam.
  • Hormonen en het immuunsysteem raken ontregeld, waardoor aandoeningen zoals suikerziekte kunnen ontstaan.
  • Te dikke dieren leven minder lang dan slanke soortgenoten.

Een te zwaar dier voelt zich minder fijn, kan minder lang spelen en rennen of heeft eerder pijn. Hij wordt slomer en kan niet meer volop genieten van het leven.

Heeft jouw hond of kat een gezond gewicht?
Voor veel eigenaars is het lastig om te zien dat hun dier te dik is. Veel mensen hebben geen goed beeld van hoe een gezond gewicht voor hun dier eruit ziet. En ze weten vaak ook niet precies hoe zwaar hun dier is, en of dat gewicht wel bij een gezond dier past. Wie zijn dier elke dag ziet, went er bovendien aan als het geleidelijk steeds ietsje dikker wordt. Daarom is het belangrijk om daar eens extra op te letten. Lees ons artikel over 'Overgewicht bij hond en kat' voor tips over herkennen en aanpakken van overgewicht.

Wanneer heb jij je hond of kat voor het laatst gewogen? En houd je zijn of haar gewicht regelmatig bij, bijvoorbeeld in een schriftje? Weet jij hoe je kunt zien of jouw hond of kat misschien toch een beetje te mollig begint te worden?

De ‘Maat-o-meters’
Om een beter beeld te krijgen van de lichaamsconditie van jouw dier kun je een zogenaamde ‘Body Condition Score’ gebruiken. Daarbij vergelijk je jouw dier met een serie afbeeldingen en omschrijvingen door goed te kijken en te voelen. De score die daaruit komt, vertelt je of er iets aan het gewicht van je dier moet gebeuren. Het LICG heeft de veelgebruikte Body Condition Score kaarten van UK Pet Food, de Pet size-o-meters, mogen vertalen naar de ‘Maat-o-meters’. Daarvan zijn nu de Hond Maat-o-meter en de Kat Maat-o-meter op onze website te vinden. Kijk dus ook hoe jouw hond of kat scoort!

En is hij of zij toch een beetje te dik? Ga dan aan de slag met onze tips en overleg met de dierenarts. Want wie van zijn dier houdt, gunt hem of haar een gezond gewicht en een fit gevoel!