Sluiten

Europese Unielijst invasieve exoten uitgebreid

08-08-2022

Planten en dieren die van nature niet in Europa voorkomen, kunnen schadelijk zijn voor de natuur. Met ingang van 2 augustus 2022 heeft de Europese Unie daarom 22 nieuwe soorten aan de Unielijst toegevoegd. In de Europese Unie geldt een verbod op bezit, handel, kweek, transport en import van deze invasieve exoten. Ook moet voorkomen worden dat deze soorten zich voortplanten.

De soorten zijn op de Unielijst geplaatst omdat ze zich in (delen van) de Europese Unie kunnen vestigen en daar negatieve effecten hebben op de biodiversiteit. Dat kan gaan om concurrentie om ruimte, voedsel, licht en nestgelegenheid, maar ook omdat ze inheemse soorten vangen en opeten of vanwege het overbrengen van ziekten en plagen. Invasieve exoten zijn door menselijk handelen in de EU terecht gekomen. Bijvoorbeeld door handel in sierplanten en huisdieren, of onbewust doordat soorten meeliften met import van goederen.

De Unielijst is uitgebreid met onder andere de Thaise eekhoorn (Callosciurus finlaysonii), de gewone koningsslang (Lampropeltis getula) en de Afrikaanse klauwkikker (Xenopus laevis). Eerder waren bijvoorbeeld al de geelbuik-, geelwang- en roodwangschildpad verboden. 

Heeft u een dier van de Unielijst al in bezit voordat de soort verboden werd? Dan mag u het dier houden tot het een natuurlijke dood sterft. Verkopen mag niet en uitzetten of loslaten in de vrije natuur is verboden. Ook moet u voorkomen dat een dier zich voortplant of ontsnapt. Als u niet meer voor het dier kunt zorgen, mag u het dier wel weggeven aan iemand anders. Op de website van RVO staan alle regels die gelden voor de Unielijstsoorten.

De volledige Unielijst kunt u vinden op de website van de NVWA.

(bron: NVWA)