Sluiten

Februari is de Maand van de Gebitsverzorging

11-02-2021

Gebitsproblemen bij honden en katten komen vaker voor dan u denkt. 8 van de 10 honden én 2 van de 3 katten van drie jaar en ouder hebben last van parodontale aandoeningen. De belangrijkste oorzaak daarvan is de vorming van tandplak en tandsteen. Tijdige behandeling van gebitsproblemen voorkomt ernstige klachten. 

Niet alleen bij honden en katten, maar ook bij knaagdieren en konijnen is het belangrijk het gebit in de gaten te houden. Bij hen kunt u zelf alleen de tanden zien, die netjes recht horen te staan en niet te lang mogen zijn. De kiezen kunt u zelf niet bekijken, dat moet een dierenarts doen. Deze dieren hebben tanden en kiezen die blijven doorgroeien en op elkaar afslijten tijdens het kauwen. Als ze niet goed afslijten, bijvoorbeeld door een verkeerde stand of te weinig ruwvoer, ontstaan er gebitsproblemen. Het dier eet dan slechter en kwijlt soms waardoor de vacht bij de kin nat wordt. In zo'n geval is het zaak om direct contact op te nemen met de dierenarts, want zoiets kan al snel een ernstig probleem vormen!

Laat deze maand nog het gebit van uw dier controleren!

In de maand februari organiseren veel dierenartsenpraktijken speciale acties om gebitsverzorging onder de aandacht te brengen. Op www.maandvandegebitsverzorging.nl kunnen huisdierbezitters op postcode zoeken welke dierenartsenpraktijken meedoen en welke acties er worden georganiseerd.