Sluiten

Gezocht! Katten met suikerziekte (Diabetes Mellitus)

28-05-2019

Diabetes Mellitus of suikerziekte is een veel voorkomende aandoening bij de kat. Katten met suikerziekte hebben een probleem met de suiker- en insulinehuishouding. Hierdoor wordt de suiker in het bloed niet goed opgenomen in de cellen. Symptomen van suikerziekte zijn: gewichtsverlies, meer drinken, meer plassen en een toegenomen eetlust. De therapie is intensief, waarbij de eigenaar dagelijks insuline injecties aan de kat moet geven.

Onderzoek naar nieuw middel voor katten

De faculteit diergeneeskunde in Utrecht is bezig met een onderzoek naar een nieuw medicijn voor de behandeling van suikerziekte bij katten. In dit onderzoek wordt een geneesmiddel dat bij mensen wordt toegepast, vergeleken met het tweemaal daags injecteren van insuline.

De nieuwe behandelmethode is voor katten erg interessant. Het hoeft namelijk maar eenmaal daags in de bek te worden gegeven, in tegenstelling tot het tweemaal daags injecteren van insuline. Mocht dit geneesmiddel in de toekomst ter beschikking komen dan zal het daarom de belasting voor de eigenaar verminderen, minder stress en ongemak opleveren voor de kat en de relatie tussen kat en eigenaar verbeteren. Ook wordt er een betere regulering van de diabetes verwacht.

Gezocht: katten met suikerziekte

Voor deze studie is de faculteit diergeneeskunde op zoek naar katten boven de 1 jaar met diabetes die nog niet onder behandeling staan en katten met diabetes die al wel behandeld worden met insuline. Zowel katten waarbij het suikergehalte in het bloed goed gereguleerd wordt, als katten waarbij de ziekte slecht onder controle te krijgen is, kunnen aan de studie mee doen. Katten waarbij de diabetes secundair is aan een andere aandoening kunnen niet mee doen.

Meer informatie

Wilt u meer lezen over dit onderzoek en/of bent u geïnteresseerd om hieraan mee te doen? Lees meer in het nieuwsbericht op diergeneeskunde.nl.

(bron: diergeneeskunde.nl)