Sluiten

Goed voorbereid op vakantie

13-06-2024

Ga je op vakantie en gaat je huisdier niet mee? Dan heb je hopelijk al een logeeradresje geregeld: een pension, oppas aan huis of familie of vrienden waar je dier mag logeren. Check op tijd of alles goed geregeld is, zodat je met een gerust hart kunt vertrekken naar je vakantiebestemming!

Naar het pension
Is je hond ingeënt tegen ziektes als parvo en hondenziekte, is je kat ingeënt tegen niesziekte en kattenziekte? Is je dier van tevoren behandeld tegen parasieten zoals wormen en vlooien? Vraag nog even bij het pension na welke voorwaarden ze stellen. Een pension moet van alle dieren die er logeren het dierenpaspoort hebben, dus ook dat moet je afgeven. Heb je nagevraagd of ook je kat gechipt of getatoeëerd moet zijn?

Oppas aan huis
Heb je een oppas aan huis geregeld omdat jouw dier het liefst thuis blijft of bijvoorbeeld in een terrarium of een aquarium leeft? Misschien heb je al even geleden afspraken gemaakt. Het kan slim zijn om die nu nog eens te checken: zijn er dingen veranderd, weet iedereen waar hij of zij aan toe is? En is de oppas iemand die je nog niet kent, heb je dan al kennis gemaakt, zodat je weet of het mensen zijn die je vertrouwt en die goed voor je dier kunnen zorgen? 

Uit logeren
Je kunt je dier ook laten logeren bij familie of vrienden. Zorg dat je alle belangrijke spullen meegeeft en dat je met je vrienden bespreekt of het goed is dat je dier los in huis loopt of vliegt. Kijk in dat geval of er dingen in huis staan die problemen kunnen opleveren: staan er meubels waar je kat of pup aan gaat krabbelen of knagen? Zijn er giftige planten waar je kat van kan snoepen of snoeren waar je konijn zijn tanden in kan zetten? Ook hier is het goed om de gemaakte afspraken nog eens te bespreken.

Chip en registratie
Als er iemand anders op je dier past, bestaat de kans dat je dier ontsnapt. In de vakantieperiode raken meer dieren zoek. Zorg daarom dat hond en kat en eventueel ook je konijnen gechipt zijn én controleer of de registratie nog klopt! Kijk voor meer informatie hierover op www.chipjedier.nl.

Gegevens achterlaten
Hoe je het ook geregeld hebt: zorg altijd dat degene die voor jouw dier zorgt, je kan bereiken als er vragen of problemen zijn. Spreek ook af in welke gevallen je altijd gebeld wilt worden, bijvoorbeeld als er iets met je dier aan de hand is.

Nog veel meer tips voor een goede voorbereiding en waar je op moet letten vind je in het artikel 'Vakantie - Dier blijft  thuis'.