Sluiten

Gourmetten en andere feestgevaren voor huisdieren

21-12-2023

Gourmetten blijft bij veel mensen favoriet met kerst. Voor wie vogels als huisdier heeft, kan dat echter gevaarlijke problemen opleveren. De anti-aanbaklaag van PTFE die op de meeste gourmetstellen zit, geeft bij sterke verhitting namelijk een damp af die dodelijk is voor vogels. Gebruik apparaten met een PTFE-laag dus nooit in dezelfde ruimte als je vogels. Zet de dieren in een andere kamer en denk er aan dat de damp nog een tijd blijft hangen. Lucht dus goed door voordat je de vogels weer terugzet op hun vertrouwde plek. Hetzelfde risico is er natuurlijk ook bij andere apparaten zoals een grill of tosti-apparaat, koekenpannen en wokpannen met een PTFE laag.

De luchtwegen van vogels zijn overigens ook gevoelig voor andere gassen en dampen. Sfeermakers zoals geurkaarsen of geurspray, wierook maar ook rook van een open haard kunnen bij hen voor problemen zorgen. Houd ze dus uit de ruimte waar de vogels zijn.

Daarnaast zijn er rond de feestdagen nogal wat giftige zaken in huis, ook voor andere diersoorten. Chocolade kerstkransjes zijn voor mensen heerlijk maar kunnen je hond fataal worden, dus zet ze uit de buurt als je even niet kunt opletten. Ook druiven, krenten en rozijnen zijn ongezond voor honden. Geef de hond dus niet de kans om de schaal met oliebollen te plunderen! Overigens geldt dat ook voor bollen zonder krenten: ook onze huisdieren hebben liever geen feestkilo’s weg te werken in januari… Avocado is nog zo’n voorbeeld dat met de feestdagen op tafel kan komen maar gevaarlijk is voor dieren. Vogels kunnen er binnen 1 á 2 dagen aan overlijden en ook konijnen, knaagdieren en vissen worden er flink ziek van. Voor hond en kat is het trouwens óók niet gezond, zij krijgen er buikpijn van.

Ook al zijn ze niet bestemd om op te eten: ook planten kunnen een risico zijn. Onder andere Amaryllis, maretak en kerstroos moeten absoluut uit de buurt van knagers of andere nieuwsgierige huisdieren gehouden worden en het water van de kerstboom is ongeschikt om te drinken.

Lees ons document over de Feestdagen eens goed door en kijk ook bij het artikel over Vergiftiging bij huisdieren. Dat voorkomt problemen en houdt de feestdagen voor mens en dier gezellig!