Sluiten

Heeft je huisdier vuurwerkangst?

13-12-2023

Officieel mag je alleen vuurwerk afsteken op 31 december van 18.00 uur 's avonds tot 1 januari 2.00 uur 's nachts. Buiten deze tijden is het afsteken van vuurwerk strafbaar. Maar helaas houdt niet iedereen zich aan deze regels en hoor je in de weken voor de jaarwisseling al regelmatig harde knallen en knetterende pijlen. Je huisdier kan hier behoorlijk angstig voor zijn.

Heeft jouw dier daar ook last van? Neem dan maatregelen zodat je dier zo goed mogelijk met die angst om kan gaan. Overleg met je dierenarts of een kalmerend tabletje een oplossing kan zijn. Let dan wel op welk middel je geeft, want niet elk middel is even geschikt. Meer daarover leest u in ons Praktisch document over vuurwerk.

Pas eventueel de tijden en de route aan als je jouw hond uitlaat, zodat je zoveel mogelijk het vuurwerk kunt vermijden. Als je kat normaal gesproken naar buiten mag, let er dan op dat je die bijtijds binnen haalt, het liefst voordat het donker begint te worden.

Helaas kun je er soms toch door worden overvallen. Probeer kalm over te komen, ook al schrik je zelf ook. Straf je dier nooit voor een angstige reactie! Daarmee maak je de situatie voor je dier alleen nog maar enger. Als er in jouw buurt sprake is van ernstige vuurwerkoverlast kun je melding doen bij de politie. Weet ook wat je moet doen als je dier toch onverhoopt in paniek wegvlucht en vermist raakt. 

Accepteer alle cookies om deze video te bekijken. Wijzig je cookie instellingen

Heeft je pup of kitten nog geen ervaring met vuurwerk, dan is het van belang om hem eraan te wennen zodat hij het geluid normaal gaat vinden. Je moet wel op tijd beginnen zodat je dier helemaal aan harde geluiden gewend is voor het echte vuurwerk losbarst.

Zorg er tijdens de jaarwisseling zelf in ieder geval voor dat uw dier een prettig plekje heeft om zich terug te trekken. Doe de gordijnen dicht en de radio of televisie aan, zodat het vuurwerk iets gecamoufleerd wordt.

Dieren die buiten leven, zoals konijnen of klein vee, kun je het beste in hun hok houden en dat eventueel afschermen met bijvoorbeeld een wollen deken, die licht en geluid iets dempt en (als het echte wol is!) brandwerend werkt. Bekijk ons document Vuurwerk voor nog veel meer tips. Zowel voor de voorbereiding als voor de jaarwisseling zelf.