Sluiten

Het is voorjaar, pas op voor teken!

03-04-2012

Het voorjaar is weer begonnen, een prachtige tijd om met je hond de natuur in te trekken en lange boswandelingen te maken. De knoppen aan de bomen ontluiken, de bloemen bloeien en… de teken worden weer actief. Dat wordt dus oppassen voor hond en baas, maar natuurlijk ook voor de kat!

Teken zijn platte spinachtige diertjes, die zich vastzuigen op de huid, zich vol bloed zuigen en dan uitgroeien tot de omvang van een flinke erwt. Een volgezogen teek verandert van bruin/zwart naar grijs. Teken kunnen ziektes bij zich dragen, zoals de (ernstige) ziekte van Lyme.

Bescherm uzelf
Door uw huid goed te bedekken maakt u de kans klein dat een teek zich op uw huid vastzet. Check uw (hoofd)huid na de wandeling en verwijder eventuele teken voor ze zich vasthechten aan de huid. Zit een teek wel vast, dan is het zaak deze zo snel mogelijk te verwijderen.

Hond en kat checken
Ook uw kat en/of hond moet u regelmatig, bijvoorbeeld net na een wandeling, goed controleren op teken. Er zijn diverse middelen op de markt die uw dier beschermen, maar het napluizen van de vacht blijft noodzakelijk. Vraag uw dierenarts naar de recente informatie.

Teek verwijderen, tekenradar
Wilt u meer lezen over hoe je een teek het beste verwijdert, ga dan naar www.weekvandeteek.nl. Kijk voor risicogebieden ook regelmatig op www.tekenradar.nl. Daar vindt u ook informatie over de verwachte activiteit van teken.

(Bron: www.hondenbescherming.nl)