Sluiten

Hoe zorg je voor een veilige jaarwisseling voor je dier?

17-12-2019

Heeft u al stilgestaan bij uw huisdieren op oudejaarsavond? Bedenk vooraf waar u rekening mee moet houden, zodat de avond zelf goed verloopt en het nieuwe jaar voor u en uw huisdieren goed begint!

Veel huisdieren zijn bang voor vuurwerk. Met training kan daar vaak wat aan gedaan worden, maar dat kost tijd. Bent u daarmee nog niet begonnen, dan gaat het nu niet meer lukken de angst nu nog weg te trainen. U kunt er beter rekening mee houden dat de angst er nog is.  

Zorg er dan in ieder geval voor dat uw dier een prettig plekje heeft om zich terug te trekken. Doe de gordijnen dicht en de radio of televisie aan, zodat het vuurwerk iets gemaskeerd wordt. Overleg met uw dierenarts of een kalmerend tabletje een oplossing kan zijn. Let dan wel op welk middel u geeft, want niet elk middel is even geschikt. Meer daarover leest u in ons Praktisch document over vuurwerk.

Natuurlijk zorgt u ervoor dat katten die buiten lopen, bijtijds binnen zijn, het liefst voordat het donker begint te worden. Als er in uw buurt in de dagen voor de jaarwisseling al veel vuurwerk wordt afgeschoten, is het verstandig om uw katten zoveel mogelijk binnen te houden. Pas eventueel de tijden en de route aan als u uw hond uitlaat, zodat u zoveel mogelijk het vuurwerk kunt vermijden.

Weet ook wat u moet doen als uw dier toch onverhoopt in paniek wegvlucht en vermist raakt. Bekijk ons filmpje zodat u weet wat u moet doen als uw dier vermist is of als u een dier gevonden heeft.  

Accepteer alle cookies om deze video te bekijken. Wijzig je cookie instellingen

Dieren die buiten wonen, zoals konijnen of klein vee, kunt u het beste in hun hok houden en dat eventueel afschermen met bijvoorbeeld een wollen deken, die licht en geluid iets dempt en (als het echte wol is!) brandwerend werkt.

Nog een handige tip! Let ook goed op de hapjes. Als u om 12 uur elkaar een gelukkig Nieuwjaar wenst, zien honden soms hun kans om wat van de heerlijkheden op tafel te proeven. En die zijn lang niet allemaal veilig voor honden (en andere huisdieren)! En blaas de eventuele kaarsjes en waxinelichtjes uit voordat het 12 uur is. In alle drukte worden die nog wel eens omgestoten of vergeten te doven voordat men naar buiten gaat.

Het LICG wenst u en uw huisdieren alvast hele fijne en veilige feestdagen toe! En voor wie van toepassing: start volgend jaar veel eerder met vuurwerktraining. Zet het alvast in uw agenda. Want voor u het weet is het weer te laat!