Sluiten

Hond mee op vakantie? Niet alle rassen welkom in elk land!

09-07-2019

Als de hond mee gaat op vakantie, moet hij een chip en een EU-dierenpaspoort hebben. Daarnaast is een vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) verplicht, en soms een aanvullende bloedtest. Een aantal landen eist verplicht een behandeling tegen wormen. Maar heeft u er ook bij stil gestaan dat niet elke hond zomaar overal mee naar toe mag?

Er zijn landen die extra eisen stellen aan het reizen met honden van bepaalde rassen. Sommige landen verbieden zelfs bepaalde hondenrassen. Wanneer u dat niet goed hebt uitgezocht, kunt u voor vervelende verrassingen komen te staan.

Een bekend voorbeeld is de Pitbull: deze mag in veel landen niet mee op reis. In bijvoorbeeld Frankrijk zijn ook kruisingen van de American Staffordshire Terriër, Staffordshire Bull Terriër, Mastiff, Boerboel en Tosa niet welkom en worden aan raszuivere American Staffords, Tosa's en Rottweilers en aan kruising Rottweilers zulke zware eisen gesteld dat het vrijwel onmogelijk is hen mee te nemen op vakantie. Er zijn meer landen die dergelijke regels hebben; ook o.a. Denemarken, Noorwegen, Spanje, Portugal, Ierland, Verenigd Koninkrijk en Kroatië hebben lijsten met verboden rassen.

In Duitsland mogen de American Staffordshire Terriërs, Staffordshire Bull Terriers en Bull Terriers en hun kruisingen en ook Pitbulls maximaal vier weken blijven maar moeten er bovendien speciale papieren (met Duitse vertaling) worden meegenomen die bewijzen dat de hond geen gevaarlijk gedrag heeft vertoond. Houd dus de aanvullende eisen van uw vakantieland goed in de gaten. Let op dat afzonderlijke bestuursgebieden binnen een land (zoals in Bundesländer in Duitsland en Kantons in Zwitserland) nog aanvullende eisen kunnen hebben.

Controleer daarom altijd de eisen van uw vakantieland. Vergeet ook niet te kijken naar de eisen die gelden in de landen waar u met de auto doorheen rijdt! Houd er rekening mee dat de eisen per land wel eens veranderen. Op de website van het LICG vindt u van alle EU landen de invoereisen. Bij twijfel over de eisen adviseren wij u contact op te nemen met de controlerende instanties in dat land, of de ambassade.