Sluiten

Invoercontroles op gezelschapsdieren na harde Brexit

25-02-2019

Reizigers die na de Brexit met hun hond, kat of fret de Europese Unie binnenkomen moeten zorgen dat het dier een microchip en een geldige vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) heeft. De rabiësvaccinatie hoort in een geldig Europees dierenpaspoort te staan. Dit is nu ook al verplicht als u uw dier meeneemt uit het Verenigd Koninkrijk.

Naast deze huidige eisen zal de Europese Unie waarschijnlijk de extra eis gaan stellen dat honden, katten en fretten een bloedtest moeten hebben ondergaan voordat zij de Europese Unie binnenkomen. Uit deze test blijkt of de inenting tegen hondsdolheid goed is aangeslagen. Deze bloedtest moet worden uitgevoerd door een dierenarts, minimaal 30 dagen na de eerste rabiësvaccinatie. De resultaten van de bloedtest moeten ook in het Europese dierenpaspoort staan.

De Douane of de NVWA controleert of dieren voldoen aan de invoereisen. Als een dier niet aan de invoereisen voldoet, moet het dier na binnenkomst in Nederland in quarantaine worden gezet. Hoewel het momenteel nog onduidelijk is of de EU de bloedtest daadwerkelijk verplicht stelt, is het zeer waarschijnlijk dat deze invoereis na de Brexit zal gelden. Het is daarom belangrijk dat mensen die van plan zijn om na 29 maart 2019 met hun hond, kat of fret vanuit het Verenigd Koninkrijk naar een EU-land te reizen, hierop voorbereid zijn.

Kijk voor meer informatie over reizen naar het Verenigd Koninkrijk bij de LICG invoereisen.

(bron: NVWA)