Sluiten

Koolhydraten in huisdiervoeding

24-10-2019

Over koolhydraten in huisdiervoeding wordt op internet veel gepraat. Internationaal bekende Europese wetenschappers hebben nu een rapport gepubliceerd dat meer duidelijkheid geeft over de rol van koolhydraten in diervoeding.

Wat zijn koolhydraten precies?
Het rapport geeft eerst een uitleg wat koolhydraten zijn. Zo wordt duidelijk gemaakt dat er verschil is in de structuur, namelijk simpel en complex. Een deel valt onder de ‘suikers’, maar ook een deel onder ‘polysachariden’, waaronder ook zetmeel valt. Mensen spreken ten onrechte vaak over koolhydraten, terwijl ze eigenlijk zetmeel bedoelen. Opgemerkt werd dat veel voerverpakkingen nog steeds wat vage aanduidingen zoals ‘ruwe celstof’ gebruiken, maar dat fabrikanten met de huidige nauwkeurige meetmethoden veel preciezer kunnen aangegeven wat er in diervoeding zit.

Wat is het nut en de voedingswaarde?
Vervolgens is gekeken naar de verteerbaarheid en bruikbaarheid van zetmeel door dieren. Er zijn vele soorten zetmeel. De wetenschappers kwamen tot de conclusie dat veel zetmeel, mits op de juiste manier in de fabriek bewerkt, prima door dieren te verteren is.

Ook de niet-verteerbare zetmelen kunnen nog steeds gezondheidsvoordelen voor honden en katten hebben. Niet in voedingswaarde, maar bijvoorbeeld doordat ze prebiotische effecten kunnen hebben, ontlasten makkelijker kunnen maken en de structuur van de ontlasting kunnen verbeteren. Ook kunnen niet-verteerbare zetmelen zorgen voor een voller gevoel, waardoor ze in dieetvoeding nuttig kunnen zijn.

Er is tevens gekeken naar een studie bij honden en wolven, waaruit blijkt dat het DNA bij honden veranderd is en ze nu meer genen hebben die helpen om zetmeel te verwerken. Er zijn echter wel ras- en individuele verschillen te zien. Katten zijn strikt carnivoor en halen van nature hun energie vooral uit vet en eiwitten. Ook katten kunnen koolhydraten en bewerkt zetmeel echter verwerken tot bruikbare energie.

De conclusie van het rapport is dat hoewel honden en katten zetmeel en andere koolhydraten niet speciaal nodig hebben, ze deze wel prima kunnen gebruiken als energiebron. Dit onder de voorwaarde dat het op de juiste manier van tevoren bewerkt is en het voer daarnaast ook voldoende andere ingrediënten, zoals vetten en eiwitten, bevat.

Koolhydraatarm beter?
Het is niet nodig om zetmeel uit het voer te weren en bijvoorbeeld koolhydraatarm te voeren. Daarbij bevat koolhydraatarm voer relatief meer vet en/of eiwit. Het risico op overgewicht is bij voer dat veel vet bevat groter. Het dier zal ook minder snel een verzadigd gevoel krijgen. Aan voer dat relatief veel eiwit bevat kunnen voor mensen ook ethische, economische en milieubezwaren kleven. Dierlijke eiwitten zijn een schaarse bron en een hoge eiwit inname zorgt voor grotere uitstoot van stikstof.

Wilt u het hele rapport lezen? De eerste (Engelstalige) publicatie van deze ‘Scientific Advisory Board Carbohydrate Expert Review’ is nu te downloaden via de website van FEDIAF, de Europese brancheorganisatie in de diervoederindustrie.