Sluiten

Maand van de parasiet

01-04-2021

Vandaag gaat voor de vijfde keer de jaarlijkse voorlichtingscampagne “Maand van de Parasiet” van start. Deze maand staat in het teken van voorlichting over parasieten. Bescherming tegen parasieten is belangrijk voor de gezondheid van mens en dier. Wormen, vlooien, teken en andere parasieten kunnen veel overlast en irritatie geven en bovendien ziektes overbrengen.

De Maand van de Parasiet

Er is nog steeds veel onbekendheid bij huisdiereigenaren over het belang en de mogelijkheden van parasietenbestrijding. Zowel praktische als wetenschappelijke en onafhankelijke voorlichting over dit onderwerp blijft daarom belangrijk. Dit is zeker ook heel nuttig voor alle nieuwe huisdiereigenaren die voor het eerst te maken krijgen met de preventieve gezondheid van hun nieuwe huisgenoot.

De Maand van de Parasiet is onderdeel van een internationale campagne om diereneigenaren, verzorgers, diertherapeuten, dierenartsassistenten, paraveterinair personeel en dierenartsen bewust te maken van de noodzaak van preventieve zorg rond parasieten bij gezelschapsdieren. In 2021 doen er bijna 500 dierenartsenpraktijken in Nederland en België mee aan deze jaarlijkse voorlichtingscampagne. 

Parasietenbestrijding in de praktijk

Op de website www.esccap.eu is een ‘praktijkenzoeker’ gemaakt. Praktijken die volgens de ESCCAP richtlijnen werken staan hier vermeld. Diereneigenaren kunnen zo beter inzicht krijgen welke dierenartsenpraktijken veel kennis hebben over parasietenbestrijding. Ook via de gratis te downloaden HuisdierenApp zijn deelnemende praktijken herkenbaar. Met deze app kunt u herinneringen voor het gebruik van anti-vlooien en tekenmiddelen instellen. 

ESCCAP Benelux

ESCCAP (European Scientific Counsel Companion Animal Parasites) is een samenwerking van dierenarts-parasitologen in Europa. ESCCAP is een onafhankelijke non-profit organisatie die richtlijnen en voorlichting ontwikkelt voor de behandeling en preventie van parasieten bij gezelschapsdieren.