Sluiten

Martin Gaus overhandigt petitie bijtincidenten

04-06-2013

Op dinsdag 4 juni overhandigt Martin Gaus, samen met de werkgroep Hulp Inbeslaggenomen Honden een petitie aan de leden van de vaste commissie voor Economische Zaken. Op vrijdag 31 mei nam staatssecretaris Dijksma de petitie, met daarin het verzoek aan de overheid om het mens- en hondvriendelijker ‘Stay Home’-protocol als nieuw beleid over te nemen, al in ontvangst.

Binnen enkele maanden tekenden ruim 10.450 mensen de petitie. Doel is de situatie voor honden die betrokken zijn geweest bij een bijtincident te verbeteren. Momenteel worden de dieren soms maandenlang geïsoleerd opgesloten om dan aan een risico-assessment te worden onderworpen. Door de langdurige isolatie en de daardoor ontstane chronische stress veranderen de honden soms van karakter. Als ze vervolgens niet door de test heenkomen, volgt volgens Gaus vaak ten onrechte euthanasie. De petitie bepleit de invoering van het mens- en hondvriendelijker ‘Stay Home’-protocol.

Bij het ‘Stay Home’-protocol volgt er na een bijtincident onmiddellijk een aanlijn- en muilkorfgebod, waarna de eigenaar verplicht is het probleemgedrag van zijn hond door middel van een gedragstraining aan te pakken. Na de training kan hij de hond opnieuw laten testen om aan te tonen dat hij de hond nu wel onder controle heeft. Wil de eigenaar niet meewerken, dan gaat de hond op eigen kosten naar een gedragscentrum. Wil de eigenaar dat ook niet, dan volgt in beslagname en zo mogelijk herplaatsing via het asiel. ‘Dit protocol doet recht aan eigenaar, slachtoffer, burger en waarborgt ieders veiligheid’, aldus Martin Gaus. ‘Daarnaast voorkomt het verdriet, boosheid en frustratie van eigenaars en hun kinderen omdat zij zich niet meer radeloos en machteloos hoeven af te vragen hoe hun in beslag genomen hond het maakt.’

(Bron: www.hartvoordieren.nl)