Sluiten

Nieuwe cijfers: meer dan 27 miljoen huisdieren in Nederland

17-09-2020

Volgens het jaarlijkse onderzoek van Dibevo en de NVG bezat in 2019 47,7% van de huishoudens een huisdier. Alles bij elkaar opgeteld houden 3,8 miljoen huishoudens in Nederland ongeveer 27,3 miljoen gezelschapsdieren. Honden en katten nemen het voortouw: 23,4% van de huishoudens heeft een kat; 17,8% heeft een hond. Aquariumvissen staan met 7,2% nog altijd in de top 3 van meest gehouden dieren.

Wat opvallend is, is dat maar een derde van de kopers van een huisdier zich van tevoren heeft geïnformeerd. Internetforums en social media zijn veruit de meest geraadpleegde informatiekanalen. Dat bewijst opnieuw het belang van onze website en onze huisdierenbijsluiters.

Steeds meer mensen geven aan dat ze geen huisdier houden om hygiënische redenen. Een andere genoemde reden is dat de kosten van een huisdier niet meer gedragen kunnen worden. In 2019 werden tijdgebrek en te vaak van huis zijn genoemd als de voornaamste redenen om geen huisdier te houden.

In vakantietijd brengt een kwart van de hondenbezitters zijn dier onder bij familie, buren en kennissen. Meer dan een derde neemt de hond gewoon mee en 10% laat zijn viervoeter logeren in een dierenpension. Dat een pension niet alleen voor vakanties handig is, dringt ook bij steeds meer hondenbezitters door. Bijna 4% maakt gebruik van een hondenuitlaatservice en 7% brengt zijn hond voor dagopvang naar een pension. Dat komt neer op respectievelijk 55.800 en 97.800 hondeneigenaren.

Voor katten ligt vakantie heel anders. Nog altijd kiest 5% van de kattenbezitters (92.000 om precies te zijn) voor een verblijf in een dierenpension, maar verreweg de meeste katten worden door familie, buren en kennissen verzorgd in het huis van de eigenaar (62%).

 

(Bron: Onderzoeksrapport Dibevo en Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG))