Sluiten

Nieuwe informatie voor huisdierbezitters met een baby

18-04-2023

Harde huilgeluiden, andere geuren en soms ook ineens veel minder aandacht. Vaak denken mensen er niet over na wat voor effect de komst van een kindje op een huisdier heeft.

De Gedragskliniek voor Dieren van de Universiteit Utrecht lanceert daarom een nieuwe informatiefolder over baby’s en huisdieren. De kliniek wil daarmee helpen voorkomen dat het mis gaat. De brochure zal verspreid worden onder Nederlandse dierenartsen en bevat tips en adviezen die dierenartsen aan aanstaande ouders kunnen geven. Expert Claudia Vinke vertelt dat het gedrag van de dier zich moeilijk laat voorspellen en dat het daarom juist belangrijk is soms de omgeving aan te passen of je huisdier voor te bereiden en te trainen.

Dieren zitten vaak helemaal niet te wachten op gezinsuitbreiding. Sommige dieren vinden kinderen beangstigend of stressvol. Honden en katten zien, ruiken en horen anders, dus geluiden, geuren en onverwachtse bewegingen kunnen een dier onrustig maken. Daarnaast zijn er de veranderingen in hun leefomgeving. Er staat bijvoorbeeld ineens een box in de kamer, er wordt een ruimte ingericht als kinderkamer of is er tijdelijk minder aandacht voor het dier rondom de komst van een kindje.

Dat dingen anders zullen zijn, is een gegeven, maar wel kun je je huisdier zo goed mogelijk voorbereiden en begeleiden bij de veranderingen. Zo kun je vooraf bepaalde dingen oefenen, bijvoorbeeld dat je kat niet in de kinderkamer mag komen, of het naast de kinderwagen meelopen van je hond. Daarmee maak je het zowel jezelf als het dier makkelijker voor als het kindje er eenmaal is. In de brochure Baby en huisdier geven de experts van de Gedragskliniek voor Dieren informatie om goed voorbereid te zijn.

In het praktische document Gezinsuitbreiding van het LICG kunnen huisdierbezitters die binnenkort een baby verwachten nog veel meer lezen over de voorbereidingen die je kunt treffen om de komst van je baby zo prettig mogelijk te maken voor het huisdier en het gezin.

Bron: Gedragskliniek voor Dieren / Universiteit Utrecht