Sluiten

NVWA sluit bedrijf van dierhouder

12-03-2024

Sinds 1 januari dit jaar is de wetgeving rondom dierenmishandeling en dierverwaarlozing aangescherpt. Wie van dieren houdt, kan zich niet voorstellen dat iemand een dier zou mishandelen of verwaarlozen. Toch gebeurt het regelmatig, soms uit kwade wil, soms uit onwetendheid.

Voor mensen die zich schuldig maken aan dierenmishandeling en -verwaarlozing zijn de maximumstraffen verhoogd naar een gevangenisstraf van vijf jaar of een hoge geldboete. Daarnaast kan een (levenslang) verbod worden opgelegd tot het houden van (bepaalde) diersoorten. Bedrijven kunnen onmiddellijk worden gesloten als zij het dierwelzijn in gevaar brengen.

Deze week heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deze aangescherpte wet voor het eerst toegepast op een bedrijf van een Brabantse dierhouder. Het bedrijf wordt gesloten en de eigenaar mag hier geen dieren meer houden. Alle 346 dieren zijn in bewaring genomen. Het gaat om pony's, ezels, konijnen, cavia's en pluimvee.

Deze houder was al langer bekend bij de NVWA. Al eerder werden hier 700 honden in bewaring genomen. Toen de eigenaar geen honden meer mocht houden heeft hij andere dieren ondergebracht in de hokken. Maar bij controle bleek de huisvesting te klein, de hokken waren vuil en de dieren kregen niet de juiste zorg. Gezien deze historie heeft de NVWA er geen vertrouwen meer in dat hij de dieren de juiste verzorging gaat bieden. Daarom is nu de locatie gesloten voor alle dieren. De NVWA en andere handhavingspartners blijven de situatie in de gaten houden.

Lees het hele artikel en bekijk het filmpje van de NVWA.