Sluiten

Pup mee op vakantie, kan dat?

18-07-2013

Heeft u een pup? Gaat hij mee op vakantie? Dat kan pas als hij ouder is dan drie maanden plus 21 dagen! Dit is een gevolg van de regels die zijn opgesteld om verspreiding van rabiës (hondsdolheid) tegen te gaan.

Binnen de EU geldt dat pups onder drie maanden niet heen en weer mogen reizen tussen landen en dus niet mee op vakantie kunnen. Ze zijn namelijk nog te jong om te worden ingeënt tegen rabiës. In sommige landen mogen pups weliswaar worden ingevoerd als zij onder 3 maanden oud zijn, maar dit mag alleen als zij tot aan de reis op de geboorteplaats zijn geweest. Dit is dus alleen geldig als u bijvoorbeeld een pup van een buitenlandse fokker wilt halen. Maar zodra een pup van de fokker naar uw huis is verplaatst, kunt u al niet meer aan bovenstaande eis voldoen. Vakantie is dus met zo’n jonge pup niet mogelijk.

Voor alle honden van drie maanden en ouder geldt dat zij, om te reizen, een inenting tegen rabiës moeten hebben die tenminste 21 dagen oud is. De inenting mag pas worden gegeven vanaf een leeftijd van drie maanden, anders is hij ongeldig. Dat betekent dus dat de pup pas naar een ander land mag reizen als hij drie maanden plus 21 dagen oud is.

Houdt u zich niet aan deze regels, dan riskeert u een boete, u kunt teruggestuurd worden of de hond kan in beslag worden genomen. Maar bovendien zet u de gezondheid van uw pup, uzelf, uw gezin en alle dieren en mensen waarmee uw pup in aanraking komt op het spel. Rabiës is een gevaarlijke ziekte die vrijwel altijd dodelijk is als er eenmaal symptomen zijn.

Houd hier dus rekening mee als u een pup neemt in vakantietijd en bij het plannen van uw vakantie. En hoe jammer het ook is: voldoet uw pup niet aan de invoereisen, verzet dan uw vakantie of zoek een goed oppasadres.