Sluiten

Speel dagelijks met uw kat!

08-08-2023

Op 8 augustus was het Internationale kattendag. Dit jaar stond die in het teken van ‘spelen met je kat’. International Cat Care, de organisatie die de dag coördineert, wil bereiken dat elke eigenaar minstens 5 minuten per dag met zijn kat speelt. Dat heeft allerlei voordelen voor hun welzijn en gezondheid.

Natuurlijke behoefte
Spelen met uw kat is niet alleen leuk voor uzelf: spel voorziet ook in de behoeften van de kat. Gedrag als het besluipen, najagen, vangen en bijten van prooien horen bij het natuurlijke gedrag van de kat. In de natuur is dat hard nodig om te kunnen blijven eten. En omdat hij nooit weet wanneer hij een volgende prooi tegenkomt en of hij die dan ook zal kunnen vangen, zal een kat ook als hij geen honger meer heeft, toch gemotiveerd blijven om te jagen. Zodra hij een potentiële prooi ziet, zal hij er achteraan gaan. Zo grijpt hij elke kans aan om aan eten te komen.

Die motivatie zit nog steeds in onze huiskatten. Daarom blijft het belangrijk dat ze hun jachtgedrag kunnen uitvoeren, ook als hun bakje dagelijks gevuld is. Spel is daarvoor een prima gelegenheid.

Uitlaatklep
Katten hebben een uitlaatklep nodig voor hun jachtinstinct. Bij jonge katten helpt regelmatig spelen met speelgoed om ervoor te zorgen dat ze hun prooivanggedrag niet op uw handen en voeten gaan uitleven. Zij zoeken uit zichzelf mogelijkheden op om hun jachtgedrag te oefenen; dat hoort bij de leeftijd waarin ze alles moeten leren. Maar ook voor oudere katten is spelen goed. Ze zullen misschien minder snel uit zichzelf het spel beginnen als er geen dingen zijn die hun prooivang gedrag uitlokken, maar met een beetje stimulans van bewegende speeltjes zullen ook zij al snel in actie komen.

Fit en tevreden
Spelen is ook goed om soepel en fit te blijven. Veel katten zijn zwaarder dan goed voor hen is en spelen kan helpen met afvallen of om overgewicht te voorkomen. Spel is ook goed voor de conditie en de beweeglijkheid van spieren en gewrichten. Heeft u een kat met artrose of een andere aandoening die maakt dat hij minder makkelijk beweegt, vraag dan aan uw dierenarts wat u beter wel of niet kunt doen en houd het spel kort.

Ook wat gedrag betreft zijn er voordelen aan spelen met uw kat. Uit onderzoek blijkt dat katten waarmee dagelijks gespeeld wordt, buiten minder jagen. En bij een onderzoek waarbij eigenaars ervoor zorgden dat hun kat minder kon spelen, bleek dat de dieren meer probleemgedrag gingen vertonen zoals aandacht zoeken, miauwen, sloopgedrag en agressie. Zonder spel is de kans op gedragsproblemen dus groter en is het welzijn van de kat verminderd.

Spel-tips
Een ideaal speeltje om samen te kunnen spelen is een ‘hengel’. International Cat Care geeft een aantal tips voor spelen met een kattenhengel:

  • Kies er een die lang genoeg is om een veilige afstand te houden tot scherpe nagels en tanden.
  • Het speeltje dat eraan hangt moet licht en klein zijn. Dat is makkelijk te bewegen en te vangen.
  • Speeltjes met veren zijn voor veel katten aantrekkelijk.
  • Gebruik liever geen belletjes, de kat kan daarin vast komen te zitten met zijn nagels. Gebruik ook geen speeltjes waar kleine onderdeeltjes van bijvoorbeeld plastic aan zitten zoals ogen of een neus, want die kunnen loskomen en ingeslikt worden.
  • Speeltjes die piepen kunnen voor sommige katten erg opwindend zijn, omdat ze lijken op een piepende prooi.
  • Beweeg het speeltje als een vogel die door de lucht zweeft en dan weer landt, of als een muis die wegrent en zich verstopt, met afwisselend snel en langzaam bewegen.
  • Laat de kat het speeltje af en toe vangen, zodat het spannend blijft maar niet frustrerend wordt.
  • Wissel speeltjes af en berg ze op als ze niet gebruikt worden
  • Heeft u meer dan 1 kat? Speel afzonderlijk met hen, want katten houden niet van concurrentie tijdens het jagen.

Speelt u al dagelijks met uw kat? Zo niet, begin daar dan vandaag nog mee!

Bronnen:
ICatCare
Your Cat Magazine