Sluiten

Stichting Fairdog wil zorgen voor keurmerk voor gezond gefokte honden

26-09-2023

Dierenartsen en fokkers slaan de handen ineen om het welzijn en de gezondheid van honden te verbeteren en verantwoord fokken te stimuleren. Ze hebben daarvoor stichting Fairdog opgericht. De stichting wil er onder meer voor gaan zorgen dat er een onafhankelijk keurmerk voor gezond en sociaal gefokte honden komt.

De initiatiefnemers zijn de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), de Koninklijke Nederlandse Kennelclub “Cynophilia” en de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Zij willen dat in de toekomst elke hond een gezonde hond is, die niet lijdt onder zijn uiterlijk.

Naar schatting is er elk jaar vraag naar 150.000 honden. Mensen die een pup zoeken, willen natuurlijk voorkomen dat de toekomstige hond gezondheids- of gedragsproblemen heeft of ziektes met zich meedraagt. Maar helaas komen erfelijke ziekten en schadelijke uiterlijke kenmerken veel voor en het is volgens de initiatiefnemers onduidelijk waar je moet zijn als je op zoek bent naar een gezonde en sociale hond. Bij een rasvereniging, het dierenasiel, een handelaar, een pup uit een nestje van een kennis of koop je via Marktplaats?

Het doel van Stichting Fairdog is om een platform te bieden aan zowel consumenten, fokkers, als instellingen, waar gezonde en sociale honden worden aangeboden, die op een verantwoorde, duurzame en diervriendelijke wijze zijn gefokt. De stichting gaat dit onder meer doen door onderzoek te stimuleren, voorlichting te geven, en een keurmerk te introduceren.

Volgens de initiatiefnemers is een zorgvuldige en veterinair onderbouwde selectie van fokdieren de sleutel tot de aanpak van de problematiek. Stichting Fairdog is een organisatie zonder winstoogmerk die wil uitgroeien tot een onafhankelijke autoriteit op het gebied van fokkerij van gezonde honden.