Sluiten

Thermostaat omlaag? Denk ook aan je huisdier!

22-11-2023

Het wordt de komende week weer flink kouder. Om energiekosten te besparen zetten veel mensen de thermostaat een graadje lager dan ze normaal gesproken gewend waren te doen. Ook ’s nachts draaien mensen de knop terug naar 15 graden of zelfs lager. Begrijpelijk, maar hou wel rekening met je huisdieren. Kunnen die daar wel tegen?

Wat voor je huisdier nog een prettige temperatuur is, verschilt per diersoort. En binnen soorten zijn soms ook grote verschillen: denk aan alle uiteenlopende hondenrassen. Grote dieren koelen minder snel af dan kleine dieren en dieren met een dikke vacht houden hun warmte beter vast dan dieren met een dun vachtje of zelfs zonder haar. Maar het maakt ook uit hoe oud je dier is, hoe het met zijn gezondheid gesteld is én natuurlijk hoe het dier gehuisvest is.

Groepsdieren die met soortgenoten leven, kunnen bijvoorbeeld elkaar warm houden. En dieren die een nest maken, kunnen de temperatuur daar plaatselijk hoger houden. Maar als de omgevingstemperatuur te laag is, wordt het ook voor hen toch oncomfortabel. Dat is niet alleen onprettig; een te koude omgeving kan maken dat een dier slechter slaapt en dat zijn weerstand tegen ziektes omlaag gaat.

Hele jonge dieren kunnen hun lichaamstemperatuur zelf nog niet zo goed op peil houden. Maar ook voor oudere dieren is dat vaak lastiger. Zij hebben dus wat extra zorg nodig. Dat geldt ook voor dieren met een aandoening. Denk bijvoorbeeld aan artrose, iets wat veel voorkomt bij hond en kat. Slapen in een koude omgeving kan dan voor extra pijn en stijfheid zorgen. Zieke dieren hebben ook een warmere omgeving nodig.

Behalve de omgevingstemperatuur is ook een comfortabele slaapplek belangrijk. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een warme mand, kleden en dekentjes, een nestkastje of slaaphokje en extra nestmateriaal.

Koudbloedige dieren, zoals reptielen of vissen, zijn afhankelijk van hun omgevingstemperatuur om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Zij hebben vaak een verblijf met verwarming nodig. Maakt u de temperatuur in de kamer lager, dan is het belangrijk om op te letten of de verwarming in het verblijf wel genoeg kracht heeft om de gewenste temperatuur te bereiken.

Dus wil je ‘s nachts de verwarming omlaag draaien? Hou dan rekening met de behoeften van je huisdier. In ons artikel over de minimale temperatuur in huis leest u aanbevelingen en tips voor verschillende diersoorten en lees je waar je verder op moet letten om je dier comfortabel en gezond te houden.