Sluiten

Veilig versieren voor de feestdagen

07-12-2023

Nu de Sint terug naar Spanje is, wordt in veel huiskamers de kerstversiering tevoorschijn gehaald. Lopen of vliegen er ook huisdieren rond, dan is er een aantal dingen om op te letten.

De kerstboom biedt gezelligheid, maar vormt ook een paar risico’s voor nieuwsgierige dieren. Dat begint bij de boom zelf. Heeft u een echte boom en zet u die in water, let er dan op dat dieren niet van dat water kunnen drinken want dat kan problemen geven. Dennennaalden zijn bovendien niet gezond, dus lopen er konijnen of knaagdieren rond, kies dan voor een kleinere boom en zet hem op een tafeltje.

De volgende stap zijn de lampjes en ook dat is even oppassen. Hang het lichtsnoer zo dat er geen dieren bij kunnen. Konijnen en knagers zetten graag hun tanden in een snoer. Maar ook voor hond, kat of vogel kan een snoer leuk lijken om mee te spelen. Echte kaarsjes in de boom zijn met huisdieren natuurlijk geen goed idee.

Glazen ballen kunnen kapot vallen en geven dan hele gemene scherven. Het kan daarom verstandig zijn om huisdieren even uit de buurt te houden als u aan het versieren gaat. Vindt uw huisdier die boom erg interessant, kies dan voor onbreekbaar! Voor de onderste ballen en andere versieringen is dat sowieso aan te raden, want een kwispelende staart zwiept nog wel eens iets van de takken af… Houd ook de metalen haakjes goed in de gaten als u daarmee bezig bent, want als ze zoekraken op de grond kunnen ze lelijke wonden in pootjes veroorzaken.

Wilt u kaarsen branden in deze donkere dagen? Kies dan niet voor losse kaarsen maar voor veiligere opties zoals theelichtjes of stompkaarsen die u in een glazen kom of vaas plaatst, buiten het bereik van staarten, neuzen en snorharen.

Behalve de kerstboom zijn er nog meer planten die met de feestdagen vaker in huis worden gehaald. Een aantal daarvan kunnen gevaar opleveren als ervan wordt gegeten. Mistletoe of maretak is flink giftig en kan in kleine hoeveelheden tot braken en diarree leiden maar bij grotere hoeveelheden zelfs dodelijk zijn. Dat geldt ook voor de kerstroos (Helleborus). Amaryllis is nog zo’n giftige plant die rond deze tijd populair is, maar die u beter kunt overslaan in ruimtes met huisdieren. De kerstster is wat minder gevaarlijk maar kan wel maagdarmklachten geven. Ook hulst kan problemen met de spijsvertering en irritatie van slijmvliezen opleveren, maar dan moet er wel aardig van gegeten zijn.

Meer handige tips om de feestdagen gezellig en veilig te houden leest u in ons artikel ‘Feestdagen’.
Meer over vergiftiging bij dieren vindt u hier.