Sluiten

Vier het voorjaar, maar kijk uit met bolbloemen

28-02-2023

Veel mensen halen met bollen het naderende voorjaar in huis. Wat echter niet iedereen weet, is dat veel van deze bollen en hun bloemen in meer of mindere mate giftig zijn voor huisdieren!

Vaak wordt gedacht dat dieren zelf wel weten van welke planten ze niet moeten snoepen, maar helaas is dit niet waar. Katten, maar ook honden, konijnen en knaagdieren kunnen in de verleiding komen om aan de bollen en bloemen te knabbelen. Dit kan ernstige gevolgen hebben, want uw dieren kunnen doodziek worden van het eten van deze planten.

Giftige bolbloemen die vaak in huis worden gehaald zijn narcis, krokus, Amaryllis en tulp. Van deze bolgewassen zijn zowel de plant als vooral ook de bol giftig. Ook de hyacint en het sneeuwklokje zijn giftig, maar in wat mindere mate. En zet u deze bloemen is een vaas? Zelfs het water waar ze in staan kan soms giftig worden. Let dus op dat uw dier daar niet van drinkt.

Hebt u bolbloemen in huis? Of hebt u bollen in de tuin? Zorg dan dat uw dieren er niet bij kunnen komen. Mocht uw dier toch gegeten hebben van deze planten, neem dan contact op met uw dierenarts.