Sluiten

Vogelgriep blijft opduiken: ook opletten met hond en kat

11-06-2021

Al enige tijd wordt vogelgriep gesignaleerd onder vogels in Nederland. Onder wilde vogels wordt het vooral gezien in Groningen en Friesland, vooral bij watervogels. Maar ook elders in het land worden gevallen gemeld zoals bij een pluimveebedrijf in Weert en op 10 juni bij een dierenweide in Vleuten.

Op 21 mei is in Groningen bij vossen een besmetting met het H5N1 virus vastgesteld. Ze hadden zenuwverschijnselen. Waarschijnlijk hebben ze vogelgriep opgelopen door het eten van dode wilde vogels. Ook honden en katten kunnen gevoelig zijn voor vogelgriep, waarschijnlijk vooral via het eten van dode vogels. Daarom wordt aangeraden om honden aan te lijnen op plaatsen waar dode vogels liggen. Dat geldt vooral in de waterrijke gebieden in Friesland en Groningen, maar ook elders is het verstandig de hond aan te lijnen als u dode vogels ziet om te voorkomen dat ze deze aanraken of opeten.

Een hond of kat met vogelgriep kan verschijnselen hebben als koorts, hijgen en benauwdheid, sloomheid, oogontsteking en soms oog- en neusuitvloeiing en zenuwverschijnselen zoals trillen of wankel lopen.

Vogels met vogelgriep zijn eerst sloom en stil en krijgen daarna problemen met ademen, diarree, oogontsteking of kunnen ineens overlijden.

De landelijke maatregelen die eerder al werden ingesteld, zoals de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee, gelden nog steeds. Voor houders van leghennen, vermeerderingsdieren en vleeskuikens geldt een aangescherpte meldplicht, zij moeten eerder melding maken bij de NVWA van uitval van hun pluimvee. Hierdoor kunnen besmettingen met vogelgriep eerder aan het licht komen en wordt de kans op verspreiding kleiner. Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels- en kippen zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.

Meer informatie leest u hier:

www.levendehave.nl/nieuws/honden-en-katten-kunnen-ook-ziek-worden-van-vogelgriep
www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2021/05/28/kamerbrief-ai-aangetoond-in-vossen
www.wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Onderzoeksinstituten/Bioveterinary-Research/show-bvr/Vossen-met-vogelgriep.htm
www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/06/10/vogelgriep-vastgesteld-bij-hoenders-en-watervogels-op-dierenweide-in-vleuten
www.rivm.nl/aviare-influenza