Sluiten

Vuurwerkangst is probleem voor veel dieren

14-12-2022

Fijne jaarwisseling en een gelukkig nieuwjaar: wij wensen het iedereen! Maar helaas verloopt de jaarwisseling voor veel huisdieren niet zo lekker. Veel huisdieren zijn bang voor vuurwerk. Is uw huisdier ook zo bang voor de knallen en het geknetter? Neem dan maatregelen zodat uw dier zo goed mogelijk met die angst om kan gaan. Overleg met uw dierenarts of een kalmerend tabletje een oplossing kan zijn. Let dan wel op welk middel u geeft, want niet elk middel is even geschikt. Meer daarover leest u in ons Praktisch document over vuurwerk.

De verwachting is dat er dit jaar weer veel vuurwerk afgestoken gaat worden. Hou daar rekening mee. Officieel mag er alleen tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur vuurwerk worden afgestoken. Maar de verkoop start op donderdag 29 december. In de praktijk zal er waarschijnlijk  dan al veel overlast zijn. Pas eventueel de tijden en de route aan als u uw hond uitlaat, zodat u zoveel mogelijk het vuurwerk kunt vermijden. Helaas kun je er soms toch door worden overvallen.  Als er in uw buurt sprake is van ernstige vuurwerkoverlast kunt u melding doen bij de politie.

Zorg er tijdens de jaarwisseling zelf in ieder geval voor dat uw dier een prettig plekje heeft om zich terug te trekken. Doe de gordijnen dicht en de radio of televisie aan, zodat het vuurwerk iets gecamoufleerd wordt. Als je kat normaal gesproken naar buiten mag, let er dan op dat u die bijtijds binnen haalt, het liefst voordat het donker begint te worden. Maar ook als er in uw buurt in de dagen voor de jaarwisseling al veel vuurwerk wordt afgeschoten, is het verstandig om uw katten zoveel mogelijk binnen te houden.

Weet ook wat u moet doen als uw dier toch onverhoopt in paniek wegvlucht en vermist raakt. Bekijk ons filmpje zodat u weet wat u moet doen als uw dier vermist is of als u een dier gevonden heeft. 

Accepteer alle cookies om deze video te bekijken. Wijzig je cookie instellingen

Dieren die buiten wonen, zoals konijnen of klein vee, kunt u het beste in hun hok houden en dat eventueel afschermen met bijvoorbeeld een wollen deken, die licht en geluid iets dempt en (als het echte wol is!) brandwerend werkt.

Nog een handige tip! Let ook goed op de hapjes. Als u om 12 uur elkaar een gelukkig Nieuwjaar wenst, zien honden soms hun kans om wat van de heerlijkheden op tafel te proeven. En die zijn lang niet allemaal veilig! En blaas de eventuele kaarsjes en waxinelichtjes uit voordat het 12 uur is. In alle drukte worden die nog wel eens omgestoten of vergeten te doven voordat men naar buiten gaat.

Het LICG wenst u en uw huisdieren alvast hele fijne en veilige feestdagen toe!