Sluiten

Wereld Diabetes Dag

14-11-2019

14 november is het Wereld Diabetes Dag. Tijdens Wereld Diabetes Dag wordt er aandacht en begrip gevraagd voor diabetes mellitus (suikerziekte). Suikerziekte komt ook regelmatig voor bij huisdieren. Maar liefst 1 op de 500 honden en 1 op de 100 katten heeft diabetes. Als dit niet op tijd door de eigenaren wordt herkend, kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. 

Normaal gesproken wordt suiker (glucose) door het lichaam verwerkt met behulp van het hormoon insuline. Insuline wordt gemaakt in de alvleesklier. Dit hormoon zorgt ervoor dat glucose vanuit het bloed in de lichaamscellen komt en daar kan worden omgezet in energie of worden opgeslagen als energievoorraad. Als er te weinig of geen insuline wordt aangemaakt, dan blijft er teveel suiker in het bloed zitten en komt er te weinig suiker in de lichaamscellen. Dat geeft allerlei klachten, zoals meer drinken, meer plassen, meer eetlust en vermageren. Een dierenarts kan diabetes vaststellen door bloedonderzoek te doen.

Diabetes mellitus bij huisdieren kan vaak goed behandeld worden, maar dit vraagt wel extra inzet van de eigenaren. Zo moeten veel dieren tweemaal per dag op vaste momenten een injectie met insuline krijgen. 

Meer weten over suikerziekte? In het Praktisch document over suikerziekte bij honden is uitgebreide informatie voor honden te vinden. Daarnaast is er op de website dierensuikerziekte.nl veel informatie te vinden over suikerziekte bij honden en katten.