Sluiten

Mexicaanse roodknievogelspin

Mexicaanse roodknievogelspinnen zijn mooi om naar te kijken. Ze bewegen niet veel, maar komen wel regelmatig uit hun schuilplaats. De vrouwtjes kunnen tot 30 jaar oud worden en bij iedere vervelling wordt de spin groter en mooier.

Kies het juiste dier voor uw situatie: lees vóór het kopen eerst of de Mexicaanse roodknievogelspin het huisdier is dat u zoekt.

Algemeen

De Mexicaanse roodknievogelspin is een populaire vogelspinsoort. Deze spinnen zijn mooi om te zien en zijn niet erg agressief. Net als alle vogelspinnen zijn ze echter niet geschikt om te hanteren. Het blijven wilde dieren die niet tam gemaakt kunnen worden. Ze zijn giftig en kunnen wonden veroorzaken. In zeldzame gevallen, wanneer mensen overgevoelig zijn voor dit gif, kan de reactie zelfs fataal zijn.

Mexicaanse roodknievogelspinnen bewegen weinig en kunnen lang op één plaats stil blijven zitten. Een volwassen Mexicaanse roodknievogelspin is met de poten meegerekend vijftien tot achttien centimeter groot. Het lijf is maximaal acht centimeter groot. Het achterlijf is voornamelijk zwart behaard, het kopschild is zwart met een oranje of bruine rand. De poten zijn zwart met bruinrode haren en felrode of oranje knieën. Vogelspinnen hebben geen oren, maar kunnen trillingen voelen. Ze hebben vier paar ogen, maar kunnen slecht zien.

Vrouwtjes kunnen in gevangenschap een leeftijd van 25 tot 30 jaar bereiken. Mannetjes worden veel minder oud, ongeveer vier tot zeven jaar. Zij sterven binnen ongeveer twee jaar nadat ze de volwassenheid hebben bereikt.

Verschillende varianten

De Mexicaanse roodknie kent geen ondersoorten.

Van nature

De Mexicaanse roodknievogelspin leeft van nature onder andere in de halfwoestijnen van Mexico. Het dier kan ook in nattere gebieden leven. Het is een bodembewoner, die schuilplaatsen zoekt in bijvoorbeeld rotsspleten of onder stenen. Deze vogelspin kan holen graven tot een halve meter diep.

Huisvesting

Bij het opzetten, inrichten en onderhouden van een terrarium komt heel wat kijken. In de handleiding over terrariumtechniek leest u hoe u dat aan kunt pakken.

Een volwassen roodknievogelspin voelt zich prettig in een terrarium van ongeveer 40 x 30 x 30 centimeter. Als het terrarium hoger is, kan deze bodembewoner bij een val fatale verwondingen oplopen. Bij een te groot bodemoppervlak bestaat de kans dat de spin zijn prooi niet kan vinden. Zorg ervoor dat het terrarium goed afgesloten kan worden en dat het een luchtvochtigheid heeft van 60 tot 70%. Dit is bijvoorbeeld te bereiken door een waterbakje te plaatsen en een scheut water naast het bakje te gieten.

De dagtemperatuur zou tussen de 22 en 27 graden Celsius moeten liggen. ’s Nachts mag het koeler zijn, met een minimum temperatuur van 18 graden Celsius. In de winter mag het droger zijn, met een dagtemperatuur tussen de 22 en 25 graden Celsius. U kunt de temperatuur bijvoorbeeld regelen met een gloeilamp of warmtemat; deze laatste optie droogt de grond minder uit. Let er bij een lamp op dat de spin zich niet kan branden en houd er rekening mee dat spinnen lichtschuwe dieren zijn, zorg dus altijd voor voldoende schuilmogelijkheden. Bij een warmtemat mag deze niet aan de onderzijde van het terrarium worden toegepast, warmte van onderen is niet natuurlijk. Gebruik een ventilatierooster om schimmelvorming te voorkomen, maar let erop dat het rooster kleine gaten heeft, zodat voedseldieren niet kunnen ontsnappen.

Als bodemlaag kunt u een ongeveer tien centimeter dikke laag (turf)grond gebruiken. Hier kan de spin in graven. Verder is het belangrijk dat er een schuilplaats is, bijvoorbeeld een omgekeerde bloempot. Planten zijn niet noodzakelijk. Neemt u toch planten, dan mogen deze natuurlijk niet bespoten zijn met insectenverdelgers. U kunt voor de aankleding van het terrarium ook kiezen voor kunstplanten.

Haal regelmatig ontlasting van de spin en resten van prooidieren weg. Dit voorkomt groei van bacteriën en mijten. Maak het terrarium één tot twee keer per jaar volledig schoon. Omdat vogelspinnen elkaar kunnen opeten, moeten ze apart gehuisvest worden.

Verzorgen en hanteren

Een vogelspin is mooi om naar te kijken, maar niet geschikt als knuffeldier. Vanwege hun zware achterlijf zijn deze vogelspinnen kwetsbaar. Let daarom op dat ze niet kunnen ontsnappen en vallen, want dat kan fataal zijn.

De dieren zijn erg stressgevoelig en moeten zo min mogelijk gestoord worden. Als u in de bak aan het werk bent, kijk dan uit dat de spin niet schrikt. Hij zou hierdoor als verdediging kunnen bijten. De Mexicaanse roodknievogelspin kan met zijn kaken gif injecteren. Hij bijt als hij een prooi aanvalt, maar ook als hij zich genoodzaakt voelt zich te verdedigen. Het gif van deze vogelspin is niet heel sterk, maar kan (net als bij wespen) dodelijk zijn wanneer er een allergische reactie optreedt. Een beet is in ieder geval pijnlijk. Ook kan de Mexicaanse roodknievogelspin brandharen afstoten, deze kunnen irriteren. Het is daarom raadzaam een Mexicaanse roodknievogelspin niet te hanteren.

Werk altijd met een pincet en niet met uw blote hand. Als u de spin wilt verplaatsen, tik hem dan zachtjes aan met het pincet om hem naar een andere plek te sturen. Wanneer de spin moet worden uitgevangen, kunt u het beste gebruik maken van een plastic transparant bakje. Zet dit over de spin heen, en schuif er een plaatje onder. Dit is de voor de spin de minst stressvolle manier om gevangen te worden.

De Mexicaanse roodknievogelspin is niet geschikt voor kinderen.

Voeding

Van nature eet deze vogelspin voornamelijk grote insecten, en soms kikkers of kleine reptielen. Hij vangt zijn prooi vanuit een hinderlaag en injecteert deze met gif waardoor de prooi verlamd raakt. De prooi wordt buiten het lichaam van de spin verteerd en leeggezogen.

U kunt een volwassen roodknievogelspin één tot twee keer per week voeren. Voer levende prooidieren, want de spin reageert niet op dood voedsel. De prooi moet kleiner zijn dan de spin zelf. U kunt insecten zoals krekels en sprinkhanen voeren, maar pas op met te veel voedsel. Dit kan de levensduur van de spin verkorten. Een te dik achterlijf geeft extra risico bij een val. Geef per voerbeurt bijvoorbeeld één tot drie krekels, afhankelijk van hun grootte. Volwassen spinnen kunt u tevens een paar keer per jaar een nestmuis of nestrat voeren. Dit is niet altijd noodzakelijk maar is goed ter afwisseling om tekorten aan te vullen.

Vogelspinnen kunnen lange tijd zonder voedsel. Wanneer uw spin niet goed eet, kan dat komen omdat hij overvoerd is, of omdat hij gaat vasten voor een vervelling. Dit kan dagen tot maanden duren. Tijdens het vervellen en de eerste weken daarna is de spin kwetsbaar. Voer dan geen voedseldieren die hem kunnen aanvreten en beschadigen. Zorg dat er een ondiep waterbakje is waaruit de spin kan drinken, ook wanneer hij niet eet. Ververs het water minimaal eenmaal per week om bacteriegroei te voorkomen.

Voortplanting

Mannetjes zijn geslachtsrijp na twee tot vijf jaar. Het mannetje zal dan een spermaweb maken. Hierbij vult hij sperma in zijn bulbussen, deze zitten voorop de tasters van de mannelijke spin. Een volwassen mannetje wordt in gedrag erg onrustig. De geslachtsrijpe man gaat op zoek naar een vrouwtje. Bij een paring bevrucht hij het vrouwtje, terwijl hij haar kaken blokkeert om een beet te voorkomen. Na afloop vlucht het mannetje om geen prooi voor het vrouwtje te worden.

Een paar maanden na de paring spint het vrouwtje een kom om honderden eitjes in af te zetten. Hiervan maakt zij een cocon die ze bewaakt. Na een aantal weken komen de larven (“spiderlingen”) uit. Deze voeden zich direct zelfstandig met bijvoorbeeld kleine vliegjes. Jonge spinnetjes zijn enkele millimeters groot.

Het kan wel acht jaar duren voordat de Mexicaanse roodknievogelspin volledig volgroeid is. Vrouwtjes worden groter dan mannetjes. Als een spin groeit, groeit zijn pantser niet mee. Daarom moet de spin vervellen. De eerste tekenen van een aankomende vervelling zijn: stoppen met eten, het afzetten van brandharen in het terrarium en het donker kleuren van de huid van de spin. Dit laatste is goed te zien bij een spin die een kaal achterlijf heeft. Zorg bij deze eerste tekenen voor een goede optimale luchtvochtigheid in het terrarium, dit is zeer belangrijk voor een succesvolle vervelling. Tijdens de vervelling ligt de spin vaak op zijn rug en lijkt soms dood te zijn. Hij is dan ontzettend kwetsbaar. Stoor het dier niet en raak hem niet aan. Na afloop van iedere vervelling is de spin groter en zijn de kleuren mooier en feller. Eventuele wondjes zijn verdwenen en afgestoten brandharen zijn weer terug. Zelfs poten kunnen weer teruggroeien.

Ziekten en aandoeningen

Een veel voorkomend probleem bij vogelspinnen is een infectie met mijten. Als u daar niets aan doet, kan de spin eraan overlijden. Wanneer u een mijtinfectie constateert, kunt u het beste de spin tijdelijk in een lege kunststof bak plaatsen. Mijten hebben namelijk de bodembedekking nodig voor voortplanting. Verschoon het terrarium goed voordat u de spin terugplaatst, zodat u zeker weet dat er geen mijten meer in het terrarium aanwezig zijn.

U kunt met een penseel, met het puntje getipt in vaseline, de mijten voorzichtig één voor één verwijderen van de spin. Let daarbij goed op dat u niet met de vaseline in de buurt van de monddelen van de spin komt! Gebruik geen bestrijdingsmiddelen tegen mijten. Mijten vallen zelf namelijk ook onder de spinachtigen, een bestrijdingsmiddel tegen mijten zal uw spin dus ook aantasten. Roofmijten zijn een andere goede optie om parasitaire mijten te bestrijden. Roofmijten eten de parasitaire mijten op, zijn commercieel verkrijgbaar en vallen de spin niet lastig.

Zorg ervoor dat het vochtgehalte in het verblijf goed is om problemen met vervelling te voorkomen. Een zieke spin kan verstoord gedrag vertonen.

Benodigde ervaring

De Mexicaanse roodknievogelspin wordt vaak gezien als een geschikte spin voor beginnende spinnenhouders vanwege zijn rustige karakter. Zijn opvallende uiterlijk maakt het een aantrekkelijke eerste keuze. Voor het op een verantwoorde wijze houden van dit huisdier is echter wel ervaring nodig. Zorg er bovendien voor dat u zich van tevoren goed informeert, bijvoorbeeld via uw verkoopadres of een vereniging. Vogelspinnen zijn niet geschikt voor (gezinnen met) kinderen.

Aanschaf en kosten

U kunt een Mexicaanse roodknievogelspin kopen bij een gespecialiseerde kweker of dierenspeciaalzaak. Deze spin valt onder CITES Bijlage II. CITES regelt de handel in bedreigde dier- en plantensoorten. Vraag bij aankoop om de CITES-papieren, deze hoort u van de verkopende partij altijd te ontvangen. Er is voldoende nakweek verkrijgbaar, dus wildvang is niet nodig.

U kunt een Mexicaanse roodknievogelspin kopen bij een gespecialiseerde kweker of dierenspeciaalzaak. De prijs van een Mexicaanse roodknievogelspin hangt af van het geslacht, de leeftijd en de grootte. Gemiddeld zal deze spin enkele tientallen euro’s kosten. Een terrarium van de juiste afmetingen kost ook enkele tientallen euro’s, net als verdere inrichting zoals bodembedekking, verlichting, eventuele luchtvochtigheid- en temperatuurmeters. Krekels en sprinkhanen kosten enkele euro’s per bakje.