Sluiten

Wimpergekko

Wimpergekko's zijn schemer- en nachtactieve hagedissen. Ze zijn erg actief en kunnen dankzij hun hechtlamellen met gemak tegen gladde oppervlakten oplopen. In een rustig en stressvrij terrarium komen ze goed tot hun recht en leveren ze veel kijkplezier op.

Kies het juiste dier voor uw situatie: lees vóór het kopen eerst of de wimpergekko het huisdier is dat u zoekt.

Algemeen

De wimpergekko (Correlophus ciliatus) is een hagedissensoort die afkomstig is van de oostelijke eilanden van Nieuw-Caledonië, een eilandengroep ten oosten van Australië. Lange tijd werd gedacht dat deze gekko uitgestorven was, maar in 1994 werd hij herontdekt. Sindsdien is de soort veel nagekweekt in gevangenschap en heeft dit zelfs de redding van de soort betekend.

De naam van deze gekko verwijst naar de twee kammen van kleine stekeltjes boven de ogen, die sterk doen denken aan wimpers. Daarnaast is deze gekkosoort te herkennen aan de duidelijk zichtbare kammen met kleine stekeltjes aan weerszijden van de kop die over de hals doorlopen in een dubbele rugkam aan weerszijden van de rug. De kleur van de wimpergekko varieert van grijs tot groen of bruin en zelfs oranje en geel. Het gedeelte tussen de kammen is altijd lichter of anders van kleur. De kop is groot in vergelijking tot het lichaam, de staart is daarentegen vrij klein. Wimpergekko's worden ongeveer twintig tot vijfentwintig centimeter lang.

Zoals veel gekkosoorten kunnen wimpergekko’s tegen gladde verticale oppervlakten lopen. Ze maken daarbij gebruik van hechtlamellen onder de tenen.

Wimpergekko’s kunnen ongeveer vijftien jaar oud worden, mogelijk zelfs tot vijfentwintig jaar.

Verschillende varianten

Er zijn verschillen in grootte en kleurtekening tussen wimpergekko's, zogenaamde kleurvormen (morphs). Voorbeelden hiervan zijn “patternless” (zonder patroon), “bicolor” (tweekleurig), “tiger” (met strepen), “dalmation” (met stippen), “flame/fire” (vanwege de kleuren/vlekken) en “pinstripe” (met wat grotere stekeltjes).

Van nature

Van oorsprong komt de wimpergekko voor in struikgewas en lage bomen in de bossen van Nieuw-Caledonië. Het zijn vrij schuwe dieren die schemer- en nachtactief zijn. Ze eten insecten en fruit.

Als een wimpergekko wordt aangevallen door een roofdier, kan hij een deel van zijn staart afstoten om de aanvaller te misleiden. Dit heet autotomie. Bij wimpergekko’s groeit de staart echter niet meer terug, in tegenstelling tot bij veel andere soorten hagedissen! De wimpergekko kan zijn kleur enigszins aanpassen aan de ondergrond. Bij stress of kou kunnen ze donker kleuren.

Wimpergekko’s zijn van nature solitair (alleenlevend).

Huisvesting

Bij het opzetten, inrichten en onderhouden van een terrarium komt heel wat kijken. In het Praktisch document over terrariumtechniek leest u hoe u dat aan kunt pakken.

Zorg ervoor dat het terrarium klaar staat als u een wimpergekko koopt. Kies een terrarium dat meer hoog is dan breed. U kunt een wimpergekko alleen houden, of met meerdere dieren bij elkaar. Zet echter nooit twee mannetjes bij elkaar, ze zijn onderling agressief.

Voor een paartje wimpergekko’s heeft u een terrarium van tenminste 40 x 40 x 70 centimeter nodig (lengte x breedte x hoogte), maar groter is altijd beter. Zet het terrarium op een rustige plaats en beweeg rustig in de buurt van het terrarium. Kies een terrarium met achterwand, dit voorkomt stress bij de dieren. Een slot kan handig zijn om te zorgen dat kinderen niet zonder toezicht bij de dieren kunnen.

Het verblijf moet geventileerd en tochtvrij zijn. Van nature komt de wimpergekko voor in vochtig gebied. De luchtvochtigheid in het terrarium moet tussen de 60 en 80 procent liggen. Kies daarom een bodembedekker die vocht vasthoudt, zoals boomsnippers, bark, turf of spagnum mos. Planten, echte of van plastic, dienen als schuilplaats en wateropvang om te drinken. Zorg wel ook altijd voor een ondiep drinkbakje. Levende planten helpen de luchtvochtigheid op peil houden. Verder moeten er klimtakken en voldoende schuilplaatsen in het terrarium aanwezig zijn. Een bakje vochtig spagnum of veenmos is handig om de dieren te helpen vervellen.

De temperatuur in het verblijf moet tussen 22 en 26 graden Celsius liggen, waarbij de hoogste temperatuur onder de spots is. ‘s Nachts mag de temperatuur zakken naar 18 tot 22 graden Celsius. Omdat wimpergekko’s in een gematigd klimaat leven, kunnen ze op kamertemperatuur gehouden worden, zolang de temperatuur nooit hoger wordt dan 30 graden Celsius of lager dan 18 graden Celsius. Er moeten altijd warmere en koudere gedeeltes zijn zodat de dieren kunnen kiezen.

Gebruik voor de verlichting gloeilampen, spaarlampen of eventueel daglichtlampen. Het is verstandig om ook een UV-lamp op te hangen. De wimpergekko is weliswaar een nachtdier, maar dit dier zal in de natuur ook korte perioden van de dag UV-B opnemen uit zonlicht. ’s Nachts kunt u verder eventueel rode lampen gebruiken. Laat het licht overdag tien tot twaalf uur aan staan. Zet het licht op een schakelklok zodat er een vast dag- en nachtritme is. Zorg dat de dieren niet in contact kunnen komen met de lampen en warmtespots.

Winterrust

Het is goed voor de dieren om hen een winterrust te geven, zeker als u met ze wilt kweken. Tijdens de winterrust, die ongeveer twee maanden duurt, wordt de temperatuur geleidelijk lager en het licht minder. De temperatuur is uiteindelijk 16 tot 20 graden Celsius.

Verzorgen en hanteren

Wimpergekko’s zijn rustige dieren die niet snel bijten als ze opgepakt worden. Het blijven echter kijkdieren en geen knuffeldieren. Vastpakken van de dieren zorgt voor stress. Pas op dat u de gekko nooit bij de staart pakt, want dan zal hij deze afstoten. De staart van een wimpergekko groeit niet meer aan!

Het is belangrijk om het terrarium goed schoon te houden. Verwijder elke dag dode, niet opgegeten voedseldieren en haal uitwerpselen weg voor u opnieuw voert. Sproei elke dag wat water in het terrarium om de luchtvochtigheid te handhaven. Ververs dagelijks het drinkwater.

U zult het glas van het terrarium vaak moeten schoonmaken omdat de gekko’s dit bevuilen.

Vervang het bodemmateriaal regelmatig, afhankelijk van het gebruikte substraat. Maak dan meteen de rest van het terrarium schoon, ook de inrichting. Spoel altijd heel goed na als u een schoonmaakmiddel hebt gebruikt!

Was altijd uw handen nadat u in contact geweest bent met de dieren of het terrarium, reptielen kunnen Salmonella overbrengen.

Voeding

Wimpergekko’s eten ongeveer 40% dierlijk voedsel. Dit bestaat uit levend voer zoals krekels, kakkerlakken, wasmotten en wasmotlarven. Ook mogen ze af en toe een babymuisje. Het voedseldier mag niet groter zijn dan de kop van de gekko. Overig voedsel in de natuur en dus ook in gevangenschap bestaat meestal uit overrijpe vruchten.

Voor wimpergekko's is speciaal voer ontwikkeld dat van verschillende merken verkrijgbaar is. Dit voer in de vorm van poeder wordt aangemengd met water zodat er een papje ontstaat. Ook zijn er kant en klare fruit jelly’s verkrijgbaar. Hierin zitten in principe alle voedingsstoffen die deze gekko's nodig hebben. Het kan echter geen kwaad om ook af en toe levende insecten te voeren, zodat de dieren actief blijven jagen. Het is verstandig om extra calcium en vitaminen toe te voegen door voedseldieren te bepoederen met een calcium- en vitaminepreparaat voor reptielen.

Voer de wimpergekko om de dag. Jonge dieren kunt u elke dag voeren. Haal eventuele niet opgegeten voedseldieren na enige tijd uit het terrarium, omdat ze anders de gekko's kunnen bijten.

Vers drinkwater moet altijd aanwezig zijn. Gekko’s drinken niet altijd uit een bakje, zorg er daarom voor dat er ook sproeiwater op planten en andere inrichtingselementen blijft liggen zodat ze dit kunnen drinken.

Voortplanting

Het mannetje van de wimpergekko heeft een bredere staartwortel dan het vrouwtje. Aan de buikzijde zitten bij de man twee verdikkingen waarin de hemipenissen liggen. Ook heeft hij duidelijke pre-anale poriën. Deze kleine openingen in de huid liggen in een omgekeerde V-vorm net boven de staartwortel. Verder heeft een man femoraalporiën aan de binnenkant van de dijbenen.

Vanaf een jaar is een wimpergekko geslachtsrijp, maar beter is aan te houden dat een vrouwtje meer dan 35 gram moet wegen voordat er mee gekweekt wordt. Geef de dieren voor eventuele kweek een winterrust.

Het vrouwtje legt vier tot zes keer per jaar twee eieren. Deze worden aan het substraat vastgeplakt, maar beter is de eieren uit te broeden in een broedstoof met bijvoorbeeld vochtig vermiculiet als substraat. De incubatietijd is afhankelijk van de temperatuur. Bij lagere temperaturen duurt het langer voor de eieren uitkomen. Bij 26 tot 29 graden Celsius duurt dit ongeveer 65 tot 80 dagen.

Uitgekomen jongen kunnen het beste apart van de ouders worden gehuisvest. Zet de jongen in een aparte bak en zorg voor een bakje met vochtig substraat.

Ziekten en aandoeningen

Een aandoening waar gekko’s gevoelig voor zijn, is rachitis. Dit is een vervorming van het skelet door een tekort aan calcium. De gevolgen van te weinig calcium zijn pas na langere tijd te merken, maar het proces is vaak onomkeerbaar. Zorg er daarom altijd voor dat de gekko’s een extra calciumbron ter beschikking hebben en ook voldoende vitamine D3 binnenkrijgen, wat nodig is om de botten op te bouwen. Verschijnselen van rachitis zijn zwakke en misvormde botten, bijvoorbeeld kromme poten.

Verstopping kan voorkomen als de dieren teveel substraat opeten of door verkeerde voeding.

Diarree wijst op een infectie van de darmen door bijvoorbeeld coccidiose of door flagellaten, ga hiermee altijd bijtijds naar een dierenarts. Ook wormen kunnen diarree geven.

Longontsteking kan het gevolg zijn van tocht in het terrarium en is te herkennen aan slijm bij de mond en moeilijk ademen. Probeer tocht altijd te voorkomen. Ook mondrot komt voor, te zien aan geel of wit pus in de bek. Voor beide aandoeningen heeft de gekko medicijnen nodig.

Vrouwtjes kunnen problemen krijgen bij het eieren leggen, meestal als gevolg van kalktekorten. Vaak is dan een operatie nodig om het ei te verwijderen.

Niet vlot verlopende vervelling kunt u verhelpen door voor een hogere luchtvochtigheid te zorgen, bijvoorbeeld in de vorm van een bakje vochtig spagnum of veenmos. Stukken vel die te lang vast blijven zitten kunnen problemen geven, vooral bij ogen en tenen. Trek nooit hard aan de huid van de gekko. Als een dier steeds problemen heeft met vervellen, kan dit door tekort aan vitamine A komen of door een slechte conditie door ziekte. Laat hem dan nakijken door een dierenarts.

Voorkom ziekten door goede hygiëne, goede voeding en zo min mogelijk stress. Is uw wimpergekko ziek, ga dan naar een dierenarts met verstand van reptielen.

Benodigde ervaring

Voor het op een verantwoorde wijze houden van een wimpergekko is geen specifieke ervaring nodig. Het is een gemakkelijk te houden gekko die veel wordt aangeboden. Sluit u eventueel aan bij een reptielenvereniging, waar u via medeliefhebbers veel nuttige informatie kunt krijgen.

Aanschaf en kosten

Wimpergekko's kunt u kopen bij een gespecialiseerde kweker of bij een goede reptielenspeciaalzaak. Let bij aanschaf op dat de gekko niet mager is, alert is en heldere ogen heeft, geen tenen of staart mist en een schone huid en neus heeft.

Wimpergekko’s kosten ongeveer veertig tot tachtig euro per stuk. Sommige exemplaren kosten echter veel meer vanwege hun kleuren of tekening. De opstartkosten van een  terrarium zijn vrij hoog. Kosten die terugkeren zijn bijvoorbeeld de aanschaf van voedseldieren en de elektriciteitskosten voor verwarming en licht. Daarnaast kunt u voor kosten komen te staan als uw gekko ziek wordt.