Sluiten

Extra aandacht voor de hondenvacht

09-04-2024

De meeste honden verharen nu meer dan anders. In het voorjaar wisselt de hondenvacht namelijk van ‘winter-’ naar ‘zomeruitvoering’. Deze rui is een natuurlijk proces dat bij je hond hoort. In deze periode is goede vachtverzorging extra belangrijk. Maar laat de haren van de vacht niet in de natuur achter voor de vogels!

Kortharige honden hoeven eigenlijk alleen in de ruiperiode dagelijks geborsteld te worden. Honden met een lange of wollige vacht moeten het hele jaar door regelmatig gekamd en geborsteld worden. Bij te weinig of verkeerd borstelen kan de ondervacht gaan klitten en vervilten. De hond kan hier veel last van krijgen. De hond krijgt het dan veel te warm en de huid kan gaan irriteren. Het enige dat er dan nog aan gedaan kan worden is de hond helemaal te scheren.

De extra hoeveelheid haren in huis kan wel overlast geven. Er zit niet veel anders op dan een keertje extra stofzuigen, en misschien de hond een keer in bad doen om zo de losse haren sneller kwijt te raken. Ook een bezoek aan de trimsalon voor een speciale rui-behandeling kan goed helpen om veel van de loszittende haren te laten verwijderen.

Veel hondenbezitters denken dat het fijn is voor de vogels om de losse haren in de tuin of natuur achter laten voor de vogels. Maar dat is niet waar. Vogels gebruiken honden-en kattenharen om hun nest te bekleden. Door de behandeling van honden en katten met diergeneesmiddelen tegen vlooien en teken blijken deze haren insecticiden te bevatten. Op deze manier worden de kale jongen blootgesteld aan insecticiden en nemen ze deze stoffen op. Dat is zeker niet de bedoeling van mensen die denken iets goed te doen voor de vogels.