Sluiten

Fijne feestdagen met uw dier!

20-12-2021

Tijdens de feestdagen horen onze huisdieren er natuurlijk helemaal bij. We geven daarom tips om samen te kunnen genieten van kerst en de jaarwisseling en die dagen ook echt feestelijk te houden!

Laat de feestvreugde niet verstoren
Er wordt heel wat afgesnoept in december. Maar chocolade kerstkransjes, avocado, macadamia noten, druiven en rozijnen (óók in de oliebollen) en lekkernijen gezoet met xylitol zijn giftig voor veel huisdieren. Houd ze dus buiten hun bereik. En de damp van flink verhitte gourmetpannetjes met PTFE antiaanbaklaag kan vogels fataal worden. Gourmetten doet u dus nooit in de ruimte waar de vogels zitten!

Let ook een beetje op met de versiering in huis. Breekbare kerstballen, metalen haakjes en engelenhaar die ingeslikt kunnen worden of brandende kaarsen waar staarten of neuzen in terecht kunnen komen, kunnen voor problemen zorgen. Dat geldt ook voor kerstplanten als de kerstroos, lelies of Amaryllis, die giftig zijn. Voorkomen is beter dan met Kerst naar de dierenarts moeten rijden, dus check nog even of alles veilig is.

Verwennen
Wilt u ook uw huisdier blij maken met een cadeautje? Kies dan iets dat echt bij zijn natuurlijke gedrag past. Bijvoorbeeld snuffelspeelgoed voor de hond, een nieuw jachtspelletje voor uw kat, kruidenhooi of speeltjes van wilgentak voor konijnen of knaagdieren en voerspeelgoed of een schommel voor uw grasparkieten. U kunt ze kopen maar ook zelf cadeautjes maken. Leuk om te doen met de kinderen! We hebben suggesties voor voedselverrijking en spelletjes voor konijnen, knagers, papegaaien en ook voor kippen. Zo zijn zij lekker bezig en heeft u gratis entertainment.

Vuurwerk
Hoewel het officieel verboden is dit jaar, is het misschien te optimistisch te denken dat er geen knallen te horen zullen zijn tijdens de jaarwisseling. Is uw dier bang voor vuurwerk, zorg er dan voor dat u voorbereid bent. Maak het hem of haar zo comfortabel mogelijk, laat uw dier niet alleen en overleg met de dierenarts over medicatie.

Tijd voor elkaar
Met de huidige corona-regels zullen veel mensen deze feestdagen toch minder van huis zijn dan gewoonlijk. Dat is voor onze huisdieren dan weer goed nieuws: er blijft meer tijd over om met de kat te spelen, nieuwe voerspelletjes te verzinnen voor de ratten of parkieten, het aquarium eens onder handen te nemen of samen met de hond een flink eind te wandelen. Gewoon een beetje extra van elkaar genieten dus!

Het LICG wenst u en uw huisdieren hele fijne feestdagen!

Meer tips leest u in ons artikel over Feestdagen.