Sluiten

Hoe oud kan je dier worden?

18-10-2023

Mensen onderschatten vaak hoe oud hun huisdier kan worden. Konijnen kunnen bijvoorbeeld wel twaalf jaar oud worden. Helaas is de gemiddelde leeftijd van konijnen vaak maar zes jaar. Ook katten kunnen door betere voeding en geneeskundige zorg steeds ouder worden. Een kat van vijftien jaar kun je gerust bejaard noemen. Maar er zijn er genoeg die nog veel ouder worden.

Honden worden gemiddeld tussen de twaalf en veertien jaar. Wel zijn er grote verschillen tussen verschillende rassen. Markiesjes halen soms leeftijden van meer dan zestien jaar, terwijl de gemiddelde Berner Sennenhond maar zeven wordt! Helaas spelen erfelijke aandoeningen hierbij vaak een grote rol.

Ook bij andere diersoorten kunnen de verschillen groot zijn. Het is goed daarop te letten bij de aanschaf van zo’n dier. Dan weet je wat je kunt verwachten. In de LICG huisdierenbijsluiters lees je hier meer over. Chinchilla’s bijvoorbeeld halen soms wel een leeftijd van 20 jaar, maar voor hamsters is de levensverwachting slechts 2 of 3 jaar.

Een doosschildpad kan bij goede verzorging en voeding maar liefst honderd jaar oud worden! De meesten sterven helaas veel eerder. Landheremietkreeftjes kunnen wel 30 jaar oud worden, maar omdat ze erg gevoelig zijn voor afwijkingen in de leefomgeving, halen de meeste dat bij lange na niet.

Elke dierenbezitter wil dat zijn dier zo lang mogelijk gezond blijft. En hoewel gezondheid ook deels een kwestie van aanleg en geluk kan zijn, heb je als eigenaar zelf veel invloed op de gezondheid van je dier. Allerlei aandoeningen en ziekten kunnen voorkomen worden door goede huisvesting, voeding en verzorging. Het LICG heeft daarom voor diverse dieren documenten gemaakt waarin je kunt lezen waar je op moet letten om je dier zo lang mogelijk gezond te houden.

Wil jij ook weten wat de tekenen van gezondheid en ziekte zijn bij jouw dier en welke maatregelen je kunt nemen? Lees er meer over:

Hou je hond gezond!

Hou je kat gezond!

Hou je konijn gezond!

Hou je terrariumdier gezond!