Sluiten

Hoe weet u of uw dier pijn heeft?

21-01-2021

Onze huisdieren kunnen niet vertellen of ze pijn hebben. Veel dieren verbergen hun pijn bovendien. Door goed naar uw dier te kijken, kunt u pijn bij uw dier leren herkennen. En dat is belangrijk, want een dier met pijn moet natuurlijk behandeld worden.

Pijn is een waarschuwing van het lichaam. Het vertelt dat er iets mis is of dat er schade kan ontstaan. Pijn is ook slecht voor het welzijn van een dier. Een dier dat pijn heeft, moet dus hulp krijgen.

Goed kijken
Om pijn te herkennen moet u goed naar uw huisdier kijken en weten wat voor hem of haar normaal is. Veel dieren proberen pijn te verbergen omdat ze niet zwak willen lijken. Gedrag, houding en gezichtsuitdrukking vertellen echter veel over hoe het dier zich voelt. Daarvoor moet u wel goed opletten, want pijnsignalen kunnen erg subtiel zijn en daardoor lang onopgemerkt blijven.

Ouderdom of pijn?
Vooral chronische pijn, die langzaam verergert, is vaak moeilijk te herkennen. De pijnsignalen worden regelmatig verkeerd geïnterpreteerd. Er wordt bijvoorbeeld gedacht dat het dier ‘gewoon oud wordt’ en daardoor slomer is terwijl dat door pijn kan komen, bijvoorbeeld in zijn gewrichten. Een kat die niet meer in zijn krabpaal klimt, een hond die niet meer op de bank springt of een konijn dat nauwelijks van zijn plek komt: de kans is vrij groot dat pijn daar iets mee te maken heeft!

Ongewenst gedrag
Ook ongewenst gedrag kan een uiting van pijn zijn. Een dier kan bijvoorbeeld agressie gaan vertonen om een pijnlijke plek te beschermen, of snel humeurig zijn omdat hij constant pijn voelt. Het is daarom belangrijk om niet te snel te denken dat een dier ‘ongehoorzaam’ is. Een hond die niet wil gaan zitten of liggen, een kat die onverwacht uithaalt, een konijn dat probeert te bijten of een paard dat steigert hebben daar misschien een hele goede reden voor: pijn!

Artikelen over ‘Pijn herkennen’
Om u te helpen pijn bij uw dier te herkennen heeft het LICG vier artikelen opgesteld waarin wordt beschreven waar u op kunt letten:
Pijn herkennen bij honden
Pijn herkennen bij katten
Pijn herkennen bij konijnen
Pijn herkennen bij paarden
Lees ze eens goed door zodat u weet wat bij uw dier signalen van pijn kunnen zijn.

Bij twijfel: kom in actie!
Natuurlijk is er ook veel variatie tussen dieren en sommige dieren laten pijn duidelijker zien dan andere. Het belangrijkste is dan ook: merkt u iets vreemds aan uw dier, bijvoorbeeld aan zijn gedrag of houding? Denk eraan dat dit door pijn kan komen, observeer uw dier goed en neem bij twijfel contact op met uw dierenarts!