Sluiten

Internetconsultatie houdverbod voor vouwoorkat en naaktkat

24-06-2024

Minister Adema van LNV wil het houden van katten met vouworen en van naaktkatten verbieden. Het is in Nederland al verboden om met dieren te fokken die lijden onder hun uiterlijk.

Katten met vouworen hebben een erfelijke afwijking in hun kraakbeen. Daardoor vallen hun oren naar voren, wat ze hun aparte uiterlijk geeft. Maar niet alleen de oren zijn aangetast. Katten met deze afwijking hebben hun hele leven pijn in de gewrichten, zoals in hun poten en staart.

Naaktkatten missen een vacht. De vacht van een kat beschermt tegen kou en beschadiging van de huid. Een kat zonder vacht heeft meer moeite om zichzelf op temperatuur te houden. Ook zijn ze gevoeliger voor infecties van de huid en verbranden ze snel door de zon. De snorharen van naaktkatten zijn vaak ook aangetast en soms hebben ze zelfs helemaal geen snorharen. Snorharen zijn voor een kat erg belangrijk om mee te voelen.

Zulke katten mogen in Nederland niet gefokt worden, maar toch zijn er mensen die deze katten kopen. Ze kunnen bijvoorbeeld uit het buitenland gehaald worden of illegaal gefokt worden. Daarom wil de minister het houden van deze katten verbieden. 

Het verbod zou betekenen dat er geen nieuwe katten met vouworen of katten zonder vacht gekocht mogen worden. Mensen die zulke katten hebben, mogen ze houden. Ze moeten hun kat wel laten chippen en registreren. De katten mogen niet meedoen aan wedstrijden en shows.

Er is een internetconsultatie gestart over dit houdverbod. Mensen die belang hebben bij dit besluit, kunnen reageren op het ontwerp voor dit verbod. De consultatie duurt van 17 juni tot 15 juli 2024. Meer informatie vind je hier: https://www.internetconsultatie.nl/kattenhoudverbod/b1