Sluiten

Nieuw meldpunt in strijd tegen foute hondenhandel

10-08-2021

De malafide handel in honden is al decennia lang een groot probleem en is in corona tijd nog nijpender geworden. Het aanpakken van deze handel is complex en verloopt moeizaam. De oprichting van een nieuw meldpunt van House of Animals moet hierbij gaan helpen.

Volgens deze dierenwelzijnsorganisatie komen de meeste klachten over fokkers al jaren uit Brabant. Vooral vanuit de omgeving Eindhoven en Tilburg krijgt de organisatie veel meldingen van zieke en zwakke puppy's. Volgens Karin Soeters, woordvoerder van het nieuwe meldpunt, worden puppy’s op veel te jonge leeftijd vanuit Oost-Europa naar Nederland gebracht voor de handel. “Wat we al dachten, weten we via het aanvragen van Wob-verzoeken nu zeker. Er wordt zelden opgetreden tegen foute puppyhandelaren".

Dankzij het meldpunt kunnen straks dossiers over specifieke handelaren worden opgebouwd. Met zo'n dossier kan de druk op handhaving worden opgevoerd. "Omdat de meldingen nu los binnenkomen bij gemeente, politie, dierenorganisatie of NVWA gebeurt er weinig mee", zegt Soeters. "Met zo'n dossier sta je sterker." Meldingen van malafide hondenhandel zijn vanaf nu welkom op meldpuntbroodfok.nl.

Veel honden worden via Marktplaats aangeboden. Foute fokkers hebben soms wel dertig accounts die ze telkens vernieuwen. Zo doen ze zich voor als iemand met één leuk nestje. In werkelijkheid beheren ze een schuur met honderden puppy's. Er is een algemeen tekort aan honden. De wachttijd voor sommige rashonden is lang. Dat tekort voedt de handel in puppy's. De kopers van puppy’s dragen zelf ook verantwoordelijkheid. De enorme vraag naar hondjes creëert aanbod.

Wil je een puppy aanschaffen? Kijk dan goed uit dat je niet in de val van malafide fokkers trapt. Het LICG heeft een handig Stappenplan puppy kopen via internet.