Sluiten

Oktober seniorenmaand

03-10-2023

Het is weer oktober, de maand waarin senior huisdieren de hoofdrol spelen! Dat er voor onze oudjes een hele maand is uitgetrokken heeft een goede reden. Ouderdom gaat namelijk niet alleen bij mensen gepaard met vervelende kwalen, ook dieren hebben hier last van!

Hond, kat, paard, konijn, kaagdier, vogel, reptiel, amfibie, vis … ieder dier wordt ouder en dat kan flink wat gevolgen hebben: meer slapen, minder spelen, stram lopen, een mottige vacht, afvallen, matige eetlust, braken, meer drinken en plassen, onzindelijkheid en een vieze geur uit de bek.

Veel eigenaren denken dat deze veranderingen er nou eenmaal bij horen als een dier ouder wordt, maar niets is minder waar! Ze zijn meestal een teken dat er meer aan de hand is.

Het dier kan onderliggende problemen hebben zoals artrose (gewrichtsslijtage), dementie, ouderdomsstaar, een chronisch verminderde nierfunctie, een te hard werkende schildklier, lekkende hartkleppen, darmproblemen, gebitsproblemen … en zo gaat de lijst nog wel even door.

Veel van deze ‘ouderdomskwalen’ ontstaan sluipend. Laat daarom regelmatig een seniorencheck doen via je dierenarts. Als je problemen snel ontdekt, kan er meestal iets aan worden gedaan. Dat is niet alleen beter voor het dier, maar ook voor jouw portemonnee, want uitstel betekent vaak dat je later hogere kosten krijgt!

Het LICG geeft praktische informatie over allerlei ‘bejaarde’ onderwerpen. Kijk bijvoorbeeld eens hier voor meer informatie over ‘ouderdomskwalen’ bij verschillende soorten huisdieren of hier voor tips voor verzorging van de oudere kat. Zo help je jouw senior dier gezond en blij te houden!