Sluiten

Verzorging van uw oudere kat

Door een betere voeding en diergeneeskundige zorg worden katten steeds ouder. Uit onderzoek in Amerika is gebleken dat de laatste tien jaar het aantal katten van tien jaar of ouder is gestegen met 15%. Naar verwachting is het beeld in Nederland vergelijkbaar. Een kat ouder dan 14 jaar kunt u gerust 'bejaard' noemen, ook al zijn er katten genoeg die veel ouder worden dan veertien. Katten ouder dan 10 à 12 jaar worden meestal ‘senior’ genoemd.

Gevolgen van veroudering

Net als bij mensen brengt de leeftijd een aantal lichamelijke veranderingen met zich mee. 

  • Een senior kat is vaak minder actief; het spiervolume neemt hierdoor af, waardoor rennen, springen en klimmen lastiger wordt. Een gebrek aan lichaamsbeweging leidt echter weer tot stijve gewrichten.
  • Een oudere kat heeft vaak een verminderde eetlust omdat het reuk- en smaakvermogen afnemen. Ook zijn er meestal gebitsproblemen die bijdragen aan moeilijker eten.
  • De darmwerking kan achteruitgaan waardoor voedingsstoffen minder goed door het lichaam worden opgenomen met gewichtsverlies als gevolg. Sommige senior katten krijgen last van verstopping (obstipatie).
  • Een oudere kat heeft vaak minder dorst en loopt daarmee kans op uitdroging. Vooral als uw kat nierproblemen heeft, vormt uitdroging een reëel gevaar.
  • Uw senior kat slaapt vaak lichter, maar wel vaker dan voorheen.
  • De conditie van de vacht van een oudere kat is vaak matig waardoor uw kat minder goed bestand is tegen de kou en regen.

Preventieve zorg

Uw senior kat heeft baat bij regelmatige gezondheidscontroles. Veel dierenartsenpraktijken hebben een speciaal 'senior care' programma. Tijdens een lichamelijk onderzoek controleert uw dierenarts met name het gebit, de schildklier en het hart en bespreekt met u de gezondheid van uw kat. Eventueel zal aanvullend bloed- en urineonderzoek worden uitgevoerd om de nier-, lever- en schildklierfunctie te controleren en kan uw kat getest worden op infectieziekten. Ook kan uw dierenarts de bloeddruk van uw kat opmeten.

Herhalingsentingen blijven, ook bij oudere katten van belang. Het verouderingsproces zorgt ervoor dat het afweersysteem wat minder goed gaat functioneren. De weerstand tegen infectieziekten, zoals niesziekte, neemt af. Een herhalingsenting (boostervaccinatie) stimuleert het afweersysteem en zorgt voor een betere weerstand tegen infecties.

Met de leeftijd kunnen ook gewichtsproblemen optreden. Veel katten hebben op middelbare leeftijd last van overgewicht maar op latere leeftijd verliezen katten vaak weer gewicht. Gewichtsverlies kan duiden op gezondheidsproblemen. Regelmatig wegen is dus belangrijk om zonodig tijdig in te grijpen.

Voedingstips

Een oudere kat drinkt vaak weinig maar het is belangrijk dat hij wel genoeg vocht binnen krijgt. Geef uw senior kat bij voorkeur blikvoeding met veel vocht. Daarnaast moet uw kat natuurlijk altijd beschikken over vers drinkwater. U kunt uw kat naast een basis van blikvoeding ook een kleine hoeveelheid droogvoer geven. Veel oudere katten waarderen dit zeer en het eten van deze brokjes helpt bovendien om de vorming van tandsteen te beperken.

Als uw kat gewend is om buiten zijn behoefte te doen, heeft u misschien geen kattenbak in huis. Wellicht komt er een moment dat u voor uw senior een kattenbak moet aanschaffen omdat de controle over blaas en darmen kan verminderen.

Bij bepaalde aandoeningen heeft uw kat baat bij speciale dieetvoeding, verkrijgbaar op voorschrift van uw dierenarts. Een nierdieet met een verlaagd eiwit- en fosforgehalte wordt bijvoorbeeld voorgeschreven aan katten met nierfalen: een verminderde nierfunctie is bij senior katten niet ongewoon.

Een comfortabele oude dag

Veel katten verouderen gelukkig zonder ernstige ouderdomsklachten, wat niet wegneemt dat ze wat extra comfort enorm waarderen. Uw senior kat verdient een warme, tochtvrije en comfortabele slaapplaats waar hij lekker rustig kan liggen. Een senior kat ligt graag lang uitgerekt en dan is een hangmatje aan de verwarming of een (met bijvoorbeeld kersenpitten, bonen of plastic bolletjes gevuld) slaapkussen een heerlijk plekje. Een oudere kat heeft soms hulp nodig om op een stoel of op de bank te springen. Tactisch geplaatste kussens of een voetenbankje vormen handige opstapjes. Voor een oude koukleum is een elektrisch thermokussen een prachtige uitkomst.

Uw senior kat kan steeds meer moeite krijgen om het kattenluikje te openen. Zorg ervoor dat uw kat gechipt en geregistreerd staat zodat uw kat met u herenigd kan worden als hij de weg kwijt raakt. Ook kunt u uw kat een halsbandje met uw naam en adres laten dragen. Vraag de buren om een oogje mee in het zeil te houden.

Controleer geregeld de nagels van uw senior kat. Nagels intrekken gaat bij een oudere kat minder soepel waardoor de nagels kunnen blijven haken in de vloerbedekking. De nagels slijten minder en worden dan ook snel te lang waardoor ze pijnlijk in de teenkussentjes kunnen prikken. Uw dierenarts kan u uitleggen wanneer u de nagels van uw kat moet knippen en hoe u dat veilig doet. Uw oudere kat heeft misschien ook uw hulp nodig bij het verzorgen van zijn vacht. Als u uw kat borstelt of kamt, heeft u trouwens een goede gelegenheid om hem te controleren op verdikkingen in of onder de huid en parasieten. Vooral vlooien vallen niet altijd direct op. Daarnaast kan het nodig zijn om neus- of ooguitvloeiing te verwijderen. Doe dit met een in lauwwarm water gedrenkt watje. Mogelijk moet u uw kat op eenzelfde manier helpen om zijn anus schoon te houden.

Een oude kat slaapt het liefst op een rustig plekje waar hij niet gestoord wordt door drukke huisgenoten. Bied uw kat de gelegenheid om zich terug te trekken op een plek waar hij niet gestoord wordt door kinderen, de hond of andere katten. Uw senior kat zit niet direct te wachten op een nieuwe kat of een druk jong kitten in huis. Laat de katten voorzichtig en geleidelijk kennismaken en bescherm uw senior tegen iets te enthousiaste buien van uw kitten.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen

Nierfalen is één van de meest voorkomende problemen bij oudere katten. Daarnaast komen typische ouderdomskwalen voor, zoals hormonale problemen, waarvan een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie) de belangrijkste is, suikerziekte (diabetes mellitus), hoge bloeddruk (hypertensie), tumoren, tandvlees- of kaakontsteking, gewrichtsslijtage (artrose) en infectieziektes zoals kattenaids (FIV).

Vaak worden een diagnose en behandeling bemoeilijkt omdat er sprake is van een combinatie van meerdere aandoeningen. Een vroegtijdige diagnose en snelle behandeling zijn zeker voor een oudere kat van grote invloed op de kwaliteit van leven.

Medicijnen en uw senior kat

De meeste geneesmiddelen worden via de lever en nieren afgebroken om vervolgens via urine en ontlasting het lichaam te verlaten. Bij een verminderde lever- of nierfunctie blijven de chemische stoffen langer in de bloedbaan en kunnen vergiftigingsverschijnselen optreden, zeker als uw kat uitgedroogd is. Lever- en nieraandoeningen bij een oude kat beperken daarom de behandelingsmogelijkheden en spelen een rol bij de keuze voor een bepaalde medicatie en dosering.

Uw kat pillen toedienen is vaak een heel gevecht of zelfs onmogelijk. Vraag uw dierenarts eventueel naar alternatieven, bijvoorbeeld een middel dat u minder vaak hoeft toe te dienen of dat eenvoudiger toe te dienen is, of door de dierenarts via een (langwerkende) injectie kan worden toegediend.

Soms is genezing niet mogelijk, een behandeling is dan gericht op het verlichten van de klachten. Een dergelijke behandeling kan beter gestaakt worden als het onacceptabele bijwerkingen heeft of als uw kat erg overstuur raakt van al die pillen of behandelingen. De kwaliteit van leven staat voorop. Als die levenskwaliteit in het gedrang komt, kan euthanasie overwogen worden.

Hoe oud is uw kat?

Uw kat ziet er misschien nog erg jong uit, maar intussen neemt zijn leeftijd toe met de jaren:

Leeftijd van de kat Vergelijkbare leeftijd bij de mens Leeftijd van de kat Vergelijkbare leeftijd bij de mens
1 15 11 60
2 24 12 64
3 28 13 68
4 32 14 72
5 36 15 76
6 40 16 80
7 44 17 84
8 48 18 88
9 52 19 92
10 56 20 96

 

Video 100 Seconden Dierenarts over oudere huisdieren