Sluiten

Pas op voor blauwalg

03-08-2022

Het zijn weer warme dagen. Deze temperaturen nodigen uit om lekker met de hond te gaan zwemmen. Dan het dan belangrijk is om het zwemwater zorgvuldig te kiezen, blijkt uit het trieste feit dat er elk jaar weer honden bezwijken aan blauwalg, een vervelende bacterie. Hieronder enkele tips om narigheid te voorkomen.

Wat zijn blauwalgen?

Als de temperaturen buiten flink oplopen, kunnen blauwalgen massaal de kop opsteken. Vooral stilstaand, voedselrijk water vormt een ideaal milieu voor blauwalgen. Sommige blauwalgen produceren giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mensen en voor dieren. Blauwalgen zijn bij aanhoudend warm weer tussen de 20 en 30 graden te vinden in stilstaand zoet of zout water, met name in juli, augustus en september. Door beweging in het water (bijvoorbeeld door zwemmers, honden of de wind), komen er stukjes van de algenmat los.

Blauwalgen zijn in het water te herkennen aan een groene, roodbruine of bruingroene laag die op het water drijft. Blauwalgen maken het water troebel en zuurstofarm, waardoor stankoverlast en vissterfte kan optreden. Drijvend aan het wateroppervlak vormen ze een blauwgroene laag die op olie lijkt.

Besmetting en symptomen

Omdat honden graag het water drinken en gemakkelijk naar brokjes die in het water drijven happen,  lopen zij een groter risico om algen binnen te krijgen. Ook likken zij de vacht na het zwemmen schoon en kunnen zo een besmetting oplopen. Een paar klontjes van deze blauwalg kan voor de hond al binnen enkele uren dodelijk zijn! Hoe kleiner de hond, hoe gevaarlijker dit kan zijn.

Honden die vergiftigd worden door blauwalg krijgen last van braken, trillen, schuimbekken en stuiptrekken. Ook krijgen ze ademhalingsproblemen, epileptische verschijnselen en verlammingen. Deze symptomen kunnen tussen enkele minuten tot vijf uur bij uw hond zichtbaar worden. In dat geval moet men direct contact opnemen met de dierenarts.

Hoe zijn blauwalgvergiftiging te voorkomen?

Voorkom dat de hond het water in kan springen waar het niet gecontroleerd is. Als de hond toch gezwommen in water dat mogelijk blauwalg bevat moet de hond gelijk worden afgespoeld om de besmetting niet groter te maken. In Nederland staan bij water met blauwalg meestal waarschuwingen langs de waterkant, maar niet altijd.  

Wie toch wil gaan zwemmen met de hond kan de website zwemwater.nl  checken waar het water hygiënisch en veilig is. Deze zwemgebieden worden regelmatig gecontroleerd op de groei van blauwalgen. Maar wees zelf alert. Veel honden zwemmen juist buiten de zwemgebieden, waar geen controle van het water is.