Sluiten

Veel vraag naar honden tijdens Corona crisis

21-04-2020

Vanuit diverse asielen en fokkers horen wij dat er momenteel een run is op pups en adoptiehonden. Op onze website wordt er veel gezocht naar informatie over de aanschaf van honden. Op zich begrijpen we dat. Dieren geven veel gezelligheid en mensen hebben nu eindelijk veel tijd voor de socialisatie van pups en de intensieve begeleiding in die eerste weken dat ze bij je in huis zijn.

Maar tegelijkertijd vinden we het zorgwekkend. Wat gaat er straks gebeuren met al die honden die nu worden aangeschaft. Heeft iedereen na de crisis ook nog wel zoveel tijd? Een hond moet minstens vier keer per dag worden uitgelaten en kan straks niet de hele dag alleen thuis zitten. De honden hebben nog lang veel tijd en aandacht nodig voor begeleiding en opvoeding.  Krijgen ze dat niet dan kan er allerlei probleemgedrag ontstaan, zoals veel blaffen en spullen in huis slopen. Ook kan er verlatingsangst ontstaan.

Het LICG hoopt dat al deze nieuwe hondenbezitters beseffen dat ze straks, zodra het ‘gewone’ leven weer door kan gaan, ook genoeg tijd moeten vrijmaken. De honden kunnen dan zeker niet een hele werkdag alleen gelaten worden. En ook een paar uurtjes alleen thuis blijven moet je langzaam stapje voor stapje opbouwen.

Het LICG adviseert mensen daarom om nog eens goed te overwegen of ze op dit moment wel een hond willen aanschaffen. We raden aan om de informatie over de aanschaf van een hond nog eens goed door te lezen. Mensen die al een hond hebben aangeschaft moeten alvast een goed plan maken voor als ze straks weer vaker van huis zijn.

Onze informatie ‘Alleen thuis blijven’ geeft alvast wat belangrijke richtlijnen. Maar ook onze info over het voorkomen van ongewenst gedrag is bijzonder nuttig om juist nu eens door te nemen. Gelukkig hebben de mensen hier nu wel lekker de tijd voor!