Sluiten

Vuurwerkangst voorkomen: nu beginnen!

02-09-2020

Heeft u een hond aangeschaft? Leer hem dan dat harde geluiden niet eng zijn! Trainen helpt bij het voorkomen van angst voor geluiden als vuurwerk en onweer. Dat geldt zowel voor puppy’s als voor volwassen honden die (nog) niet bang zijn. Maar ook als uw hond wel al angstig is, kunt u gaan trainen om de angst zoveel mogelijk de baas te worden. Een systematische aanpak werkt het beste, maar ook als dat u niet lukt kunt u veel doen.

Knallen en donder
Angst voor vuurwerk en geluiden zoals onweer komt veel voor bij honden: ongeveer een kwart tot de helft heeft er last van. Dat kan het welzijn van de hond flink verminderen want zulke geluiden zijn slecht te vermijden. In Nederland onweert het gemiddeld zo’n 25 dagen per jaar, en hoewel er met ingang van 2020 een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk voor consumenten bestaat, wil dat niet zeggen dat het helemaal afgelopen is met de knallen.

Trainen helpt angst te voorkomen
Angst voor vuurwerk of onweer ontstaat vaak al op jonge leeftijd. Uit onderzoek blijkt dat het trainen op geluiden vóórdat de hond bang is voor vuurwerk of onweer goed helpt om die angst te voorkomen. Maar ook trainen als de hond al angst heeft ontwikkeld kan bijdragen aan het verminderen van de angst en verhogen van het welzijn. Het is dus belangrijk om bij elke hond bewust hieraan te werken!

Knal voorspelt iets leuks
Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn om toch effect te hebben. Iets heel lekkers of een favoriet spelletje direct na het horen van een hard geluid helpt goed om ervoor te zorgen dat de hond het geluid met iets leuks koppelt, in plaats van er bang voor te worden.

Direct reageren
Werkt u met voer, zorg er dan voor dat u altijd iets bij de hand heeft. Zet afgesloten bakjes neer met lekkere brokjes en neem wat brokjes mee als u gaat wandelen. Direct voeren is belangrijk: er moet zo min mogelijk tijd zitten tussen de knal en het brokje. Slaapt de hond in uw slaapkamer en verwacht u onweer? Dan kunt u dus het beste een bakje brokjes in uw nachtkastje zetten!

Een CD gebruiken
Wilt u het systematisch aanpakken dan kunt u gebruik maken van een geluids-CD. Daarover leest u meer in ons artikel over Vuurwerk. Een voordeel is dat u niet hoeft te wachten tot er eens harde geluiden te horen zijn. Vergeet echter niet om ook als er buiten de oefensessies om ‘echte’ harde geluiden klinken, zo snel mogelijk iets lekkers te geven of een leuk spelletje met de hond te beginnen.

Help uw hond
Het is echt de moeite waard om iets tegen de angst voor geluiden te doen: zowel ter preventie als om bestaande angst te verminderen. Ga ermee aan de slag en zorg er in elk geval voor dat u harde geluiden steeds direct laat volgen door iets lekkers of leuks. Alleen dat al kan een wereld van verschil maken voor uw hond!

Meer over vuurwerktraining en andere mogelijkheden leest u in ons artikel ‘Vuurwerk’.