Sluiten

Dierenhulp voor minima

In Nederland leven ongeveer 33,4 miljoen huisdieren. Een deel van de eigenaars van deze dieren heeft het financieel niet ruim. Naar schatting waren er in 2021 ruim 250.000 minima huishoudens met huisdieren (bron). Voor hen kunnen de kosten van voer, verzorging en medische hulp een grote zorg zijn.

De rol van huisdieren

Huisdieren zijn voor veel mensen erg belangrijk. Ze kunnen steun geven en een reden om door te gaan. Een huisdier geeft gezelschap en is iets om voor te zorgen. Daarom willen veel mensen hun huisdier niet afstaan, ook als ze eigenlijk te weinig geld hebben om de verzorging te betalen. Soms nemen mensen zelfs een nieuw dier in huis, ook al zitten ze financieel krap.

Het LICG heeft eind 2017 onderzoek laten doen naar de in Nederland aanwezige dierenhulpverleningsfaciliteiten, zoals dierenvoedselbanken en minimadierenartsen, en het gebruik daarvan. Meer daarover leest u op onze website voor professionals.

Dierenvoedselbanken en minimadierenartsen

Dierenvoedselbanken delen voeding voor huisdieren uit aan huisdiereigenaren die dit zelf niet kunnen betalen. Vaak zijn er voorwaarden, zoals zelf bij de voedselbank ingeschreven staan of een minimum inkomen hebben. Dit kan per dierenvoedselbank verschillen. Het zijn bijna altijd particuliere initiatieven die draaien op vrijwilligers en voer binnenkrijgen of kopen van donaties. Soms is het lastig de dierenvoedselbank te vinden. Ze hebben bijvoorbeeld niet altijd een website en sommige zijn alleen op facebook te vinden.

Minimadierenartsen zijn dierenartsen waar mensen met weinig geld tegen lagere kosten hun dieren kunnen laten behandelen. Er zijn landelijk helaas niet veel van deze dierenartsen. Op de website van veel dierenartsen is niets te vinden over mogelijkheden voor mensen die moeite hebben de kosten te betalen, hoewel die er soms wel zijn.

Ziektenkostenverzekering

Voor medische kosten voor hond, kat, konijn en papegaai is het mogelijk een verzekering af te sluiten. Dat kan heel verstandig zijn, zodat er maandelijks een vast bedrag wordt afgeschreven en men niet ineens voor verrassingen komt te staan. Een verzekering vergoedt echter lang niet alles, de voorwaarden van verzekeringen verschillen. Ook is voor mensen met weinig geld de premie vaak te hoog.

Toch kan het de moeite lonen om hiernaar te kijken, want kosten van bijvoorbeeld een operatie kunnen flink oplopen. Voor wie geen verzekering kan of wil afsluiten, is het aan te raden toch te proberen zelf wat geld voor het huisdier opzij te zetten dat niet voor andere uitgaven gebruikt wordt.

Hoe maakt u het risico van grote uitgaven voor uw dier kleiner?

Het is heel naar als uw dier iets nodig heeft, zoals een behandeling of operatie, maar u dat niet kunt betalen. Er is een aantal zaken die kunnen helpen om dat risico kleiner te maken:

  • Pas op met bezuinigen op preventieve behandelingen; deze kunnen soms nodig zijn om later grote uitgaven te voorkomen. Bijtijds het gebit laten schoonmaken kan bijvoorbeeld voorkomen dat u later een uitgebreide gebitsbehandeling en het trekken van kiezen moet betalen. Regelmatige behandeling tegen wormen en vlooien beschermt de gezondheid van uw dier (en uzelf) én voorkomt dat u een vlooienplaag in huis krijgt waarvoor u allerlei middelen zult moeten kopen om dit weer de baas te kunnen. Zorg ervoor dat katten gecastreerd/gesteriliseerd worden om te voorkomen dat u straks nog meer dieren moet onderhouden.
  • Probeer of het toch mogelijk is om af en toe wat geld opzij te leggen voor uw dier. Al kunt u maar heel weinig sparen: alle beetjes helpen en zo heeft u in elk geval iets achter de hand als uw dier ineens iets nodig heeft. Staat u onder bewind? Overleg dan met uw bewindvoerder of het mogelijk is een spaarpotje te maken voor de kosten van uw dier zodat u in geval van nood tenminste een deel kunt betalen van de acute kosten.
  • Is sparen echt niet mogelijk? En weet u dat u straks de kosten om goed voor uw dier te zorgen niet zult kunnen betalen? Overweeg dan of het, in het belang van uw dier, verstandig is om afstand te doen van uw dier. Een gezond dier is makkelijker herplaatsbaar en u heeft nu nog de tijd om op zoek te gaan naar een betrouwbare nieuwe eigenaar die goed voor uw dier zal zorgen. Ook al lijkt het idee om uw dier weg te moeten doen, vreselijk: het kan nog veel erger zijn als u in een situatie komt dat uw dier lijdt en u hem niet kunt helpen.
  • Neem geen nieuwe dieren in huis als u financieel geen ruimte heeft om zowel dagelijkse als onverwachte kosten te kunnen betalen. Ook niet om iemand te helpen of om een dier te redden. Daarmee brengt u zowel uzelf als het dier in een moeilijke en onzekere situatie. Breng het dier liever naar een asiel of opvang zodat er een nieuwe eigenaar gevonden kan worden.
  • Wacht niet met naar de dierenarts gaan omdat u bang bent voor de rekening! Hoe eerder u ingrijpt, hoe gemakkelijker iets meestal te behandelen is. Wacht u te lang dan kan het uitlopen op iets ernstigs. Dan zijn er misschien dure behandelingen nodig of is behandeling niet meer mogelijk. Twijfelt u, bel dan de dierenarts om te overleggen en leg uw situatie uit.

Ook al denkt u geen gebruik te hoeven maken van een dierenarts, zoek toch alvast een geschikte praktijk in uw buurt en schrijf uw dier in. Sommige dierenartsenpraktijken kennen een patiëntenstop en behandelen geen dieren die niet bij hen bekend zijn.

Als u medische hulp niet kunt betalen

Hieronder vindt u stappen die u kunt nemen als uw dier een behandeling nodig heeft die u niet kunt betalen.

  • Kijk in onze lijst onderaan dit artikel of er een dierenarts in de buurt is met een regeling voor minima.
  • Bel rond naar dierenartsen in de buurt en vraag naar tarieven voor de behandeling die uw dier nodig heeft, want tarieven van dierenartsen kunnen erg uiteenlopen. Let op: bij een dierenarts waar u niet bekend bent, moet u bijna altijd contant betalen. Het is bovendien mogelijk dat dierenartsen een patiëntenstop hebben.
  • Vraag of het mogelijk is om een betalingsregeling te treffen, zodat u gespreid zou kunnen betalen. Die kans is bij uw eigen vaste dierenarts vaak groter dan bij een dierenarts waar u nog niet bekend bent.
  • Overleg met de dierenarts of er een alternatieve, goedkopere behandeling mogelijk is; denk aan andere medicijnen of het overslaan van bepaalde onderzoeken.
  • Er zijn enkele organisaties die landelijk werken en hulp kunnen bieden bij financiële problemen, ze staan bovenaan het document met adressen dat u onderaan dit artikel vindt. U of uw dierenarts kan daar contact mee opnemen.
  • Kijk of er mensen zijn van wie u geld kunt lenen, zoals familie of vrienden. Maak daar dan wel goede afspraken over en zet die liefst op papier, want over onduidelijkheid in geldzaken kunnen flinke ruzies ontstaan.
  • Probeer eventueel via crowdfunding een bedrag bij elkaar te krijgen. Dit werkt natuurlijk niet voor acute zaken die echt niet kunnen wachten; het kan wel zinnig zijn bij zaken die iets uitgesteld kunnen worden of helpen om na een aanbetaling een resterend bedrag bij elkaar te krijgen. Er zijn diverse websites die crowdfunding mogelijk maken. Lees wel eerst goed wat de voorwaarden zijn en hoeveel geld u moet afdragen aan zo’n website.

Kosten van dagelijks onderhoud

Heeft u moeite om het voer van uw dier te betalen? Kijk of er in uw omgeving een dierenvoedselbank is. Is die er niet? Misschien dat uw dierenspeciaalzaak u kan helpen, bijvoorbeeld met voer dat zij uit de verkoop halen vanwege een naderende houdbaarheidsdatum of beschadiging van de verpakking. Heeft uw dier speciaal dieetvoer nodig en is dit te duur? Overleg dan met uw dierenarts of er ook andere mogelijkheden zijn.

Heeft u een hond die regelmatig getrimd moet worden? Leg uw situatie uit bij een trimsalon en vraag wat voor u de beste oplossing is. Misschien zijn er betalingsregelingen mogelijk, kan men de vacht zo knippen dat u minder vaak langs hoeft te komen of kan men u laten zien hoe u de vacht zelf zo goed mogelijk kunt bijhouden. Negeer vachtonderhoud niet! Een vacht kan bijvoorbeeld gaan vervilten waardoor ook de huid aangetast kan worden. Dit kan uw dier veel pijn geven en ertoe leiden dat u voor meer kosten komt te staan.

Als u er niet uitkomt

Groeit een situatie met uw huisdieren u boven het hoofd en weet u niet meer hoe u het moet oplossen? Heeft u dieren waar u niet meer goed voor kunt zorgen of kunt u geen oplossing vinden voor een financieel probleem rond uw huisdier? De Dierenbescherming heeft speciale begeleiding en hulp voor mensen die al langere tijd in dit soort lastige situaties zitten. Zij kunnen samen met u bekijken welke mogelijkheden er zijn en waar u eventueel hulp kunt krijgen. Er kan een plan worden gemaakt om de situatie te verbeteren. Ook hulpverleners die dergelijke situaties bij hun cliënten tegenkomen kunnen hier advies en hulp krijgen. Meer hierover leest u hier: https://www.dierenbescherming.nl/werkzaamheden/preventie/maatschappelijke-dierenhulp. Houd er wel rekening mee dat ook hier de middelen en mankracht beperkt zijn en de vraag helaas groot.

Dierenhulp voor minima - adressen

Het LICG heeft een lijst opgesteld met bij ons bekende adressen waar minima met een huisdier terecht kunnen voor hulp. De lijst bevat gegevens van dierenvoedselbanken, minimadierenartsen en stichtingen die voer uitgeven of bepaalde regelingen aanbieden. De verschillende aanbieders kennen elk hun eigen eisen om hiervan gebruik te kunnen maken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een verplichte inschrijving bij de plaatselijke voedselbank, een maximaal te besteden inkomen of een maximaal aantal huisdieren waarvoor u ondersteuning kunt vragen. U kunt zelf contact opnemen met een aanbieder om te vragen naar de voorwaarden.

De lijst is niet compleet, mogelijk zijn er bij u in de buurt nog meer adressen te vinden. Weet u een organisatie die nog niet op onze lijst staat? Geef het aan ons door via ons contactformulier, dan voegen wij deze toe.

De adressen zijn per provincie opgesteld. U kunt de lijst HIER vinden.