Sluiten

Hond met extreem korte snuit?

Doe het niet!

Honden met korte snuiten zijn populair. Er is veel vraag naar onder andere Boxers, Cavaliers, Franse Bulldoggen, Engelse Bulldoggen, Maltezers, Mopshondjes, Pekingees, Shih Tzu's en allerlei kruisingen hiervan. Sommige fokkers gaan daarbij steeds verder in het fokken met hondjes met extreem korte neuzen. Terecht of onterecht denken sommige fokkers dat mensen dit heel schattig of mooi vinden. Door tegemoet te komen aan deze vraag hopen dit soort fokkers veel geld te verdienen.

Helaas zorgt deze trend voor veel gezondheidsproblemen bij de honden. Afwijkingen die ontstaan door een abnormale bouw van de kop bij honden met een korte neus zijn onder andere vernauwde neusgaten, te lang of dik zacht gehemelte, vergrote amandelen, afwijkende bouw van het strottenhoofd en een te smalle luchtpijp. Hierdoor ontstaan klachten als benauwdheid. De honden kunnen moeilijk ademhalen en zijn niet in staat om te rennen of langere afstanden te lopen. Ook kunnen ze slecht slapen en problemen krijgen met eten. Eigenaren van honden met deze problemen zien zich vaak geconfronteerd met hoge operatiekosten om de ademweg weer vrij te maken.

Het LICG adviseert daarom om niet mee te doen aan deze trend. Bedenk goed of u wel een hond met een korte snuit wilt en zo ja, zorg er dan voor dat u in zee gaat met een fokker die zorgvuldig fokt met honden die voldoende neuslengte hebben en een voldoende grote  schedel. De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht heeft het rapport 'fokken met kortsnuitige honden' uitgebracht. Hierin vindt u criteria en normen voor toetsing waarop inspecteurs van de LID en de NVWA  kunnen gaan handhaven. U kunt daar zelf natuurlijk ook al op letten.

Waar moet u op letten?

Als honden de volgende kenmerken hebben moet u zich zorgen maken over het welzijn van deze dieren:

  • abnormaal ademgeluid: de hond maakt in rust of bij geringe inspanning fors snuivende, snurkende of zagende geluiden
  • vernauwing van de neusgaten
  • een te korte neus ten opzichte van de schedellengte: zie voor richtlijnen pagina 26 van het rapport 'fokken met kortsnuitige honden'.
  • de hond heeft een neusplooi en de haren kunnen vanaf de neusplooi het hoornvlies of bindvlies van de ogen raken
  • als de hond recht naar voren kijkt is er oogwit te zien, de oogkas is ondiep, de oogleden zitten ruim en de oogbol is slecht beschermd
  • de oogleden kunnen niet volledig worden gesloten

Fecava, de Europese organisatie voor gezelschapsdieren dierenartsen, heeft een flyer over honden met extreme kenmerken uitgebracht. Deze geeft een goed overzicht van de problemen en oplossingen. Bekijk hoe u zou kunnen bijdragen in een oplossing!

De groep van afwijkingen die ontstaan door te platte neuzen wordt Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome, afgekort BOAS, genoemd. Op onze website vindt u een uitgebreid document over BOAS bij kortsnuitige honden, waarin u kunt lezen welke problemen deze honden kunnen hebben en waar u op moet letten.

Het LICG heeft bovendien van een paar kortsnuitige honden een Rassenbijsluiter. Lees deze en bekijk waar u verder op moet letten. Ga ook eens naar de speciale website rashondengids.nl waar u meer kunt lezen over rassen en erfelijke aandoeningen  en extreme uiterlijke kenmerken die voor welzijnsproblemen kunnen zorgen. Ga niet over één nacht ijs als u een puppy wilt aanschaffen. U moet vaak enkele maanden wachten om een gezonde pup van een goede fokker te kopen. Bekijk eerst ook onze tips om foute fokkers te ontmaskeren. Gaat u bij een fokker kijken? Neem dan zeker ook onze puppy-checklist mee!