Sluiten

Engelse Bulldog

De Engelse Bulldog is een zachtaardige, sterke en soms eigenzinnige hond met een apart uiterlijk. Dat uiterlijk brengt wel nadelen met zich mee en kan gezondheidsproblemen veroorzaken. De Engelse Bulldog is graag bij zijn mensen. Hij past het beste bij een rustige eigenaar die duidelijke regels hanteert, voldoende tijd heeft voor zijn hond en hem regelmatig gedoseerde beweging geeft.

Kies het juiste ras voor uw situatie: lees vóór het kopen eerst of de Engelse Bulldog het ras is dat u zoekt.

Algemeen

De Engelse Bulldog is een stevige hond uit rasgroep 2: ‘Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden’, waar hij onder de Molossers valt. Oorspronkelijk werd het ras gefokt voor ‘bullbaiting’, waarbij de honden in gevecht moesten gaan met een stier. In 1835 werd deze ‘sport’ verboden in Engeland en kreeg de Bulldog de functie van gezelschapshond. De huidige Engelse Bulldog heeft een vriendelijk karakter. Ook zijn aparte uiterlijk blijft mensen aanspreken, hoewel er nadelen aan kleven voor het welzijn en de gezondheid van de hond en men erg moet oppassen voor overdrijving bij het fokken. De Engelse Bulldog wordt gemiddeld slechts zes tot negen jaar oud.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de Engelse Bulldog weerspiegelt nog steeds zijn vroegere functie.
Zijn bouw is stevig, breed en gespierd. De romp is kort met een brede borstkas. De voorpoten staan ver uit elkaar maar horen wel recht te zijn. De achterpoten zijn wat langer en staan dichter bij elkaar. Daardoor is de achterhand van de Engelse Bulldog iets hoger dan de schoft.

De kop van de Engelse Bulldog is groot, stevig en vierkant. De snuit is erg kort en iets omhoog gericht, waardoor de neus heel dicht bij de ogen komt te liggen en er een diepe groef tussen schedel en neus ontstaat. Deze vorm van de snuit maakte het mogelijk om een stier te bijten en vast te houden en daarbij te blijven ademen. Het is een brachycefale (kortschedelige) hond, waarbij moet worden opgelet dat de snuitlengte niet te kort is, de neusgaten voldoende open zijn, de hond geen ademproblemen heeft, de neusplooi niet te groot is en de ogen niet te bol zijn om gezondheids- en welzijnsproblemen te voorkomen.

Het zijn 'ondervoorbijters', wat inhoudt dat de ondertanden voor de boventanden sluiten. De bovenlippen zijn dik en hangen naast de mond omlaag.

De ogen horen donker te zijn en moeten ver uit elkaar liggen. De oren zijn ‘rozenoren’: ze beginnen hoog aan het hoofd, ver uit elkaar en de punt is omlaag en naar achteren gevouwen.

De staart van de Engelse Bulldog is kort, steekt eerst wat uit en loopt dan recht naar beneden, soms met wat slag erin maar hij mag niet omhoog krullen.

De vacht van de Engelse Bulldog is kort en glad. De kleur mag gestroomd, rood, reekleurig, bruin, wit of wit gevlekt zijn. Een zwart masker of zwarte snuit mag. De huid op de kop maar ook bij de nek en schouders is los en plooit makkelijk maar mag geen overdadige huidplooien laten zien.

Het gewicht van de Engelse Bulldog ligt tussen 23 en 25 kilo, zijn schofthoogte (schouderhoogte) is niet in de standaard vastgelegd maar ligt rond de 40 centimeter.

De volledige rasstandaard van de Engelse Bulldog kunt u vinden bij de rasvereniging. Op de website van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland staan alle bij hen aangesloten rasverenigingen genoemd.

De korte snuit die in de rasstandaard genoemd wordt, kan als hij te kort is in strijd zijn met de criteria die de Nederlandse wet sinds 2019 voorschrijft voor het verantwoord fokken met honden en de beleidsregel hierover van 24 augustus 2023. Dit betekent dat het moeilijk is om binnen de wet te fokken met Engelse Bulldogs die aan de rasstandaard voldoen. 

Karakter

De Engelse Bulldog is een vriendelijke, zachtaardige, vrij rustige maar vrolijke hond. Hij wil graag bij het gezin zijn, houdt van knuffelen en aandacht, een spelletje op zijn tijd maar vooral ook van lekker luieren. Ook kunnen deze honden eigenwijs en koppig zijn als ze ergens geen zin in hebben.

Alleen zijn kunnen ze goed, maar echt leuk vinden ze het niet. Ze zijn erg gevoelig voor uw stem, maar erg ongevoelig voor pijn of lichamelijke straffen die dan ook geen enkele zin hebben.

Tegen vreemden is de Bulldog vaak enthousiast of onverschillig, maar soms ook wil hij zijn gezin beschermen. Naar kinderen is de Engelse Bulldog enthousiast en erg tolerant, maar pas op dat dit er niet toe leidt dat zij hem te ruw behandelen. Natuurlijk moet u kinderen en hond nooit alleen laten!

Andere honden vindt hij vaak niet zo interessant. Soms begrijpen andere honden de Engelse Bulldog verkeerd, wat problemen kan geven. De Bulldog kan snurkende of knorrende geluiden maken vanwege de veel voorkomende luchtwegproblemen, heeft rimpels in zijn neus en heeft van nature een imponerende houding. Een andere hond die geen Engelse Bulldogs gewend is kan dit vreemd of bedreigend vinden. Sommige Bulldog-reuen kunnen het niet goed met andere reuen vinden.

Met andere dieren kan de Engelse Bulldog doorgaans wel leren omgaan, want zijn jachtinstinct is klein. Ook is dit ras meestal niet zo waaks.

Verzorging

Vanwege de korte vacht hoeft u de Engelse Bulldog niet uitgebreid te borstelen. Beperk het tot de ruiperiode, u kunt dan borstelen met een rubber borstel om de losse haren te verwijderen.

De Engelse Bulldog kan slecht tegen hitte. Door de korte snuit heeft hij meer kans op ademhalingsproblemen en is afkoelen door hijgen minder makkelijk. Houd hem dus uit de felle zon, beperk in de zomer activiteiten liefst tot de ochtend en avond en neem hem liever niet mee naar warme vakantielanden. Pas ook op met autorijden bij zonnig weer!

De plooien op de kop van de Engelse Bulldog moeten dagelijks nagekeken en schoongemaakt worden om te voorkomen dat zich bacteriën ophopen. Let op dat de ogen goed schoon zijn, controleer geregeld het gebit en zorg dat de nagels niet te lang worden. Let ook op dat uw Engelse Bulldog niet te dik wordt, want dat bemoeilijkt zijn ademhaling en belast zijn poten.

Beweging en activiteiten

De Engelse Bulldog heeft doorgaans geen geweldige conditie en is vaak niet geschikt om lange wandelingen te maken. Uiteraard hangt dit er ook van af hoe uw hond gebouwd is, want er zijn verschillen tussen de individuen.

Zijn korte neus zorgt ervoor dat hij snel buiten adem is. Pas altijd goed op bij warm weer, voorkom dat hij het benauwd krijgt. Jonge Bulldogs willen nog wel eens te lang doorgaan met spelen, u moet hen dan tegen zichzelf beschermen en hen rust laten nemen.

De Bulldog houdt wel van een wandeling of een spelletje. Zwemmen gaat hem niet goed af, en sommige Bulldogs zinken zelfs vanwege hun bouw. Pas daar dus mee op.

De Engelse Bulldog is slim en kan prima leren, al gaat het wat minder snel dan bij sommige andere rassen. Als iets eenmaal geleerd is, zal hij het niet snel vergeten. Gehoorzaamheidstraining is dan ook prima te doen, mits u ervoor zorgt dat de hond het leuk vindt en gemotiveerd blijft.

Socialisatie en opvoeding

Zoals bij alle honden is een goede socialisatie erg belangrijk. Wen uw pup aan allerlei mensen, dieren en andere nieuwe zaken. Zorg er wel voor dat uw pup ook voldoende rust krijgt om alle nieuwe ervaringen te verwerken.

Bij de opvoeding is het belangrijk dat u consequent bent, maar ook dat u vriendelijk blijft. De Engelse Bulldog reageert goed op een rustige en zachte opvoeding, maar zal zich juist tegen u afzetten of zelfbewust, soms dreigend gedrag laten zien als u hem hard aanpakt. De Engelse Bulldog is erg gevoelig voor stemgebruik en voor uw stemming, maak hier gebruik van tijdens de opvoeding.

Ga met uw pup naar een puppycursus. Daar leert hij andere honden kennen en op u te letten, terwijl u leert hoe u de hond iets bij kunt brengen. Bovendien is het goed voor de band tussen u en uw hond om samen bezig te zijn.

Ziekten en erfelijke aandoeningen

Bij elk ras kunnen erfelijke aandoeningen voorkomen. Volgens recent onderzoek van Universiteit Utrecht zijn voor de Nederlandse populatie Engelse Bulldogs de belangrijkste erfelijke aandoeningen:

 • Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome (BOAS) *
 • Entropion *
 • Prolaps van de glandula mebrana nictitans (‘cherry eye’)
 • Pododermatitis
 • Dystocia *

* Deze aandoeningen hangen samen met de specifieke bouw zoals die in de rasstandaard is vastgelegd. Het uiterlijk van dit ras heeft daardoor nadelige gevolgen voor zijn welzijn.

Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome’, afgekort BOAS, is een groep van afwijkingen die ontstaan door een abnormale bouw van de kop bij honden met een korte neus (brachycephalic, of brachycefaal, = kortschedelig). Mogelijke afwijkingen zijn vernauwde neusgaten, te lang of dik zacht gehemelte, vergrote amandelen, afwijkende bouw van het strottenhoofd (de larynx) en een te smalle luchtpijp. Hierdoor ontstaan klachten als benauwdheid.

Ook kan de hond minder goed hijgen waardoor hij snel oververhit raakt. Honden met BOAS maken vaak snurkende geluiden; deze zijn een teken van gezondheidsproblemen en zijn niet ‘normaal voor het ras’!

Soms zijn operaties nodig om de hond minder benauwd te maken. Volgens de laatste rasstandaard moeten de neusgaten groot, breed en open zijn en mag de hond geen ademhalingsmoeilijkheden hebben.

De vernauwde luchtpijp ontstaat door een abnormale groei van de kraakbeenringen. Dit leidt tot ademproblemen en hoesten. De symptomen beginnen op jonge leeftijd, enkele maanden tot een half jaar.

Het te lange zacht verhemelte en samenklappen van het strottenhoofd geven vooral problemen bij activiteit en opwinding. De honden geven dan voedsel op of slijm, bovendien zijn ze extra gevoelig voor ontstekingen aan de luchtwegen. Ook kan de hond problemen met de spijsvertering hebben zoals terugvloeiend maagzuur of een breuk in het middenrif.

De eigenaar van een Engelse Bulldog moet er altijd rekening mee houden dat zijn hond slecht tegen warmte kan en zich niet te veel mag inspannen bij warm weer.

Bij entropion krult de ooglidrand naar binnen. Daardoor raken de oogharen het hoornvlies, waardoor het oog geïrriteerd kan raken.

Prolaps (of hyperplasie) van de glandula membrana nictitans (‘Cherry eye’) is het uitpuilen van een traanklier in de ooghoek. Het derde ooglid (membrana nictitans) is een vlies in de binnenste ooghoek van een hond. Aan de basis ervan zit een traanklier (glandula = klier). Als de traanklier opzwelt, puilt deze uit en is er een rode of roze zwelling zichtbaar in de ooghoek, vandaar de bijnaam ‘cherry eye’. De klier kan zo niet goed meer werken en het oog kan dan te droog worden en gaan ontsteken.

Pododermatitis is een ontsteking van de huid op de poten van de hond. Vooral de huid tussen de tenen is aangetast. Er worden meestal rode bultjes en blaasjes gezien tussen de tenen. De oorzaak van de ontsteking is niet altijd te achterhalen.

Dystocia is een bevalling die niet vordert. Veel Engelse Bulldog teefjes kunnen niet op natuurlijke manier bevallen maar hebben een keizersnede nodig. Dit komt door de relatief grote kop en borst van de pups, daardoor past de pup niet door het geboortekanaal. Begin dus niet zomaar zelf aan een nestje van uw Engelse Bulldog teefje.

Behalve deze aandoeningen zijn er volgens het onderzoek naar de Engelse Bulldog nog andere erfelijke aandoeningen die bij het ras van belang kunnen zijn, namelijk:

 • Otitis externa
 • Pulmonalis stenose
 • Heupdysplasie (HD)
 • Allergieën
 • Huidplooi dermatitis (Intertrigo) *

Otitis externa is een ontsteking van de uitwendige gehoorgang. Dit ras heeft hierop een verhoogd risico, wellicht door een smalle vorm van de gehoorgang en de aanleg voor allergieën. Vaak zijn bacteriën en soms gisten betrokken. De verschijnselen bestaan uit pijn en jeuk aan één of beide oren, krabben, kopschudden, oor uitvloeiing en stank uit het oor.

Pulmonalis stenose is een vernauwing bij de longslagaderkleppen. Het bloed kan daardoor minder goed vanuit het hart naar de longen stromen. Bij een kleine vernauwing zijn geen of weinig symptomen merkbaar, is de vernauwing ernstiger dan kan dit leiden tot weinig uithoudingsvermogen, kortademigheid, hartritmestoornissen, flauwvallen en soms plotseling overlijden. Meestal is de eerste jaren nog niets aan de hond te merken, maar bij beluisteren van het hart kan een ruis gehoord worden. De uiteindelijke diagnose wordt gesteld met behulp van een echo.

Heupdysplasie (HD) is een afwijkende ontwikkeling van het heupgewricht waardoor de heupkop niet goed in de heupkom past. Dit veroorzaakt schade in het gewricht. De aandoening heeft een erfelijke basis en wordt beïnvloed door omgevingsfactoren, zoals een hoge groeisnelheid en overbelasting door verkeerd of te veel bewegen of overgewicht. Jonge dieren met heupdysplasie vertonen een afwijkende gang, plotselinge pijnlijkheid in de achterpoten en heup en verminderde activiteit vanwege de pijn. Vaak zijn de achterpoten en heupen minder sterk bespierd. Oudere dieren vertonen verschijnselen die passen bij artrose (gewrichtsslijtage), zoals startkreupelheid, moeilijk opstaan en pijnlijkheid na zware inspanning.

Een allergie is een overgevoeligheidsreactie op een lichaamsvreemde stof. Dit kan bijvoorbeeld een reactie zijn op stoffen in de lucht, stoffen in de voeding of stoffen waarmee de huid in contact komt. Bij een allergie ziet het afweersysteem van de hond deze stoffen ten onrechte als een gevaarlijke ‘indringer’ en er worden speciale afweercellen geactiveerd om deze te bestrijden. Dit geeft klachten zoals jeuk, niezen of een rode of geïrriteerde huid.

Huidplooi dermatitis (Intertrigo) is een ontsteking die ontstaat in huidplooien. Het komt voor op plaatsen waar de huid overmatig geplooid is, zoals bij de Engelse bulldog op meerdere plekken het geval is. Waar twee huidplooien dicht op elkaar liggen, ontstaat irritatie door schuren en kan bovendien geen frisse lucht bij de huid komen. Plekken waar deze huidplooien zich bevinden zijn bijvoorbeeld op de kop en snuit, bij de lippen, bij de staart en bij de vulva van teefjes. Dat zijn vaak plaatsen waar gemakkelijk vocht bijkomt zoals speeksel, traanvocht of urine. Er ontstaan dan vochtige, warme plekken die een goed klimaat vormen voor bacteriën die de huid aantasten. Dit veroorzaakt jeuk, stank en soms pijn. Het is belangrijk de huidplooien goed schoon en droog te houden.

Overige aandoeningen:

 • Problemen bij de voortplanting *
 • Cystine urolithiasis

Engelse Bulldogs kunnen problemen hebben met het paren door hun afwijkende lichaamsvorm en kunnen zich dan niet zelfstandig voortplanten. Dan wordt bij de fokkerij wel gebruik gemaakt van kunstmatige inseminatie. Bij een natuurlijke bevruchting moet de Bulldog vrijwel altijd geholpen worden.

Ook komt bij de Engelse bulldog Cystine urolithiasis voor, een erfelijke afwijking in de verwerking van cystine, een afbraakproduct van eiwitten. Daardoor ontstaan stenen in de urinewegen. De klachten komen vooral bij mannelijke honden voor, omdat de stenen daar eerder problemen geven. De aandoening komt relatief vaak voor bij de Engelse Bulldog. Ook andere blaasstenen komen regelmatig voor.

Sinds eind 2011 is onderzoek gedaan op de faculteit diergeneeskunde van universiteit Utrecht naar een aantal gezondheidsproblemen bij de Engelse Bulldog, in samenwerking met de beide toenmalige rasverenigingen en de Raad van Beheer. Naar aanleiding van het onderzoek hebben de Raad van Beheer en de rasverenigingen een convenant opgesteld. Het geldt als voorwaarde voor het uitgeven van een stamboom voor alle dekkingen vanaf 1 juni 2014, voor alle nesten (ook van fokkers die niet aangesloten zijn bij een rasvereniging).

De eisen in het convenant hebben betrekking op een fokgeschiktheidskeuring (conditietest, onderzoek naar patella-luxatie, exterieurkeuring), oogonderzoek, DNA-test op blaasstenen van uraten, een inteeltbeperking en regels over keizersnedes. Meer informatie vindt u op de website van de Raad van Beheer.

Het is belangrijk dat er niet gefokt wordt met honden die een te korte snuit, te nauwe neusgaten, ademhalingsproblemen, een te grote neusplooi en/of te bolle ogen hebben. Er zijn hiervoor in 2019 wettelijke handhavingscriteria opgesteld waar ouderdieren aan moeten voldoen om met hen te mogen fokken. Zie hiervoor ook het artikel over ‘BOAS bij kortsnuitige honden’ elders op onze website.

Om fokkers de mogelijkheid te geven naar langere snuiten toe te werken is tijdelijk toegestaan dat hooguit één van de ouderdieren een te korte snuit had, mits er wel aan alle andere criteria werd voldaan en er gekruist werd met een hond die een voldoende lange snuit had en aan alle overige criteria voldeed. Die uitzondering is per 24 augustus 2023 opgeheven en sindsdien moeten beide ouderdieren aan alle criteria voldoen.

Voor dekkingen vanaf 18 mei 2020 worden door de Raad van Beheer alleen nog stambomen uitgegeven voor pups als de ouderdieren voldoen aan zowel het convenant als aan de handhavingscriteria voor kortsnuitige honden. De fokker moet daarvoor een dierenartsverklaring als bewijs overleggen.

Naast de eisen van het convenant stelt de rasvereniging nog enkele aanvullende eisen. In het fokreglement van de rasvereniging kunt u de precieze fokregels nagaan en zien wanneer ouderdieren worden uitgesloten van de fok om erfelijke aandoeningen te voorkomen.

Meer uitleg over het onderzoek door Universiteit Utrecht naar erfelijke aandoeningen bij rashonden in Nederland vindt u op www.rashondengids.nl.

Benodigde ervaring

Voor het op een verantwoorde wijze houden van een Engelse Bulldog is geen ervaring nodig met het houden van honden. Houd er wel rekening mee dat een Engelse Bulldog speciale aandachtspunten heeft in zijn verzorging en gezondheid. Zorg dat u zich van tevoren goed informeert, bijvoorbeeld via de rasvereniging.

Aanschaf en kosten

Lees voor u een hond aanschaft het Praktisch document 'De aanschaf van een hond'.

Let goed op als u een Engelse Bulldog pup wilt aanschaffen.

Let bij het uitzoeken van een pup op dat de ouderdieren geen te korte snuit, nauwe neusgaten, te grote neusplooi of te bolle ogen hebben en in rust geen abnormale ademgeluiden maken. Ze moeten voldoen aan de criteria ten aanzien van snuitlengte, neusgaten, ademhaling en ogen die zijn opgesteld voor honden. Zie hiervoor ook het artikel over ‘BOAS bij kortsnuitige honden’ elders op onze website.

Bij pups met een FCI-stamboom voldoen de ouderdieren aan de gezondheidseisen uit het convenant van de Raad van Beheer en de rasvereniging en bij dekkingen vanaf 18 mei 2020 ook aan de geldende handhavingscriteria voor kortsnuitige honden.

Van ouderdieren met stamboom kunt u de uitslagen van oogonderzoek en heupdysplasie-onderzoek ook nagaan op de website van de Raad van Beheer.

Van pups met een FCI-stamboom heeft u zekerheid over de afkomst van de pup, want sinds juni 2014 moet voor alle rassen voor het afgeven van stamboompapieren een DNA-test op afkomst worden gedaan.

De rasvereniging heeft momenteel geen pupbemiddeling in verband met de wetgeving omtrent kortsnuiten. De vereniging heeft wel een fokreglement en een lijst van aangesloten fokkers. Het fokreglement stelt naast de eisen van het convenant nog enkele aanvullende gezondheidseisen. Ook worden welzijnsregels gesteld aan de fokdieren, zoals een minimale en maximale leeftijd waarop de teef gedekt mag worden en een maximaal aantal van drie nesten per teef. Zoek een fokker die zich inzet om de snuit van het ras te verlengen en gezondheid vooropstelt.

Koopt u een pup zonder stamboom, dan zult u zelf moeten vragen of er bij de ouders tests op erfelijke aandoeningen zijn gedaan en de uitslagen moeten bekijken. Daarmee maakt u de kans dat u een pup koopt met een erfelijke aandoening zo klein mogelijk. Ook bij pups zonder stamboom moeten de ouderdieren aan de wettelijke eisen voor kortsnuitige honden voldoen. Let dus ook hier heel goed op de snuitlengte, neusgaten, neusplooi, bolling van de ogen en snurkende geluiden bij zowel ouderdieren als pups om te voorkomen dat u een hondje koopt met gezondheidsproblemen!

Koop geen ‘goedkope’ pups via internet of handelaars die allerlei rassen verkopen of veel nesten tegelijk hebben. Deze zijn vaak niet goed gesocialiseerd, de ouderdieren zijn lang niet altijd getest op erfelijke aandoeningen en u loopt daardoor meer risico dat u op termijn alsnog veel geld kwijt bent aan medische kosten of gedragstherapie.

Gebruik de puppy-checklist van het LICG om u te helpen beoordelen of bij u een betrouwbaar adres koopt.

Wilt u een volwassen Engelse Bulldog aanschaffen dan kunt u contact opnemen met de rasvereniging. U kunt ook terecht bij een asiel.

Maak bij de aanschaf van een pup of oudere hond duidelijke afspraken. Het gebruik van een koopcontract is aan te raden.

Het chippen en registreren van honden is verplicht. Pups moeten geregistreerd zijn op naam van de fokker. Honden uit het buitenland moeten geregistreerd zijn op naam van de importeur. Honden die herplaatst worden moeten geregistreerd zijn op naam van de vorige eigenaar. Vraag altijd om een registratiebewijs. Elke hond die na 1 november 2021 geboren of geïmporteerd is of van eigenaar wisselt moet bovendien een EU-dierenpaspoort hebben. Krijgt u een hond aangeboden die niet gechipt is, niet geregistreerd is op naam van de verkoper of geen EU-dierenpaspoort heeft, dan houdt de verkoper zich niet aan de wet. Koop de hond niet, want dan bent u zelf ook in overtreding! U bent verplicht de registratie binnen twee weken na aanschaf op uw naam te zetten via één van de aangewezen portalen. Houd de registratie steeds up-to-date. Meer informatie vindt u op www.chipjedier.nl. Lees daar ook hoe u de registratie moet regelen als u zelf een pup wilt importeren.

Een Engelse Bulldog met FCI-stamboom kost gemiddeld 1500 tot 2500 euro. Daarnaast bent u geld kwijt aan benodigdheden zoals een mand, een riem, een etensbak en speeltjes. Kosten voor voeding zijn mede afhankelijk van welk type voer u kiest, maar reken op zo'n 35 euro per maand.

De tarieven van de hondenbelasting variëren per gemeente. Denk ook aan de kosten van de puppycursus en vervolgcursussen.

Houd rekening met terugkerende dierenartskosten zoals entingen, ontworming en behandeling tegen vlooien. Denk daarnaast aan eventuele castratiekosten. Deze zijn mede afhankelijk van het gewicht van uw hond en zijn voor teven hoger dan voor reuen. Daarnaast kunt u voor kosten komen te staan als uw dier onverhoopt ziek wordt of last krijgt van erfelijke aandoeningen. Deze kosten kunnen aardig oplopen. Operaties bij een Bulldog kunnen wat duurder uitvallen dan bij veel andere rassen omdat er extra voorzichtig moet worden gewerkt vanwege eventuele ademhalingsproblemen. Overleg dit vooraf met uw dierenarts. Bij honden met BOAS vanwege een te korte snuit is er een reële kans dat u extra kosten moet maken om operatief in te grijpen zodat de hond beter kan ademen.

Voor (onverwachte) dierenartskosten kunt u een ziektekostenverzekering afsluiten. Let op: er kunnen uitsluitingen gelden voor bepaalde aandoeningen bij dit ras, omdat ze gelden als ‘niet onvoorzien’!

Bijzonderheden

 • Er bestaat ook een Old English Bulldog, wat verwarrend zou kunnen zijn. Om een gezondere, actievere en meer op de originele Bulldog lijkende hond te krijgen heeft men deze Bulldog (ook wel Leavitt Bulldog) gefokt, die echter niet als ras erkend is. Hij staat hoger en rechter op de poten en heeft een veel minder korte neus heeft waardoor hij beter ademt. Zijn karakter is ook wat anders dan dat van de Engelse Bulldog, waakser en werklustiger. Deze hond heeft een eigenaar met meer ervaring nodig.