Sluiten

Flatcoated Retriever

Flatcoated Retrievers zijn vriendelijke, enthousiaste en actieve honden. Ze zijn aanhankelijk en gevoelig maar ook intelligent en eigenwijs. Ze hebben naast veel beweging ook denkwerk nodig. De Flatcoated Retriever past bij een sportieve, stabiele eigenaar die graag veel met zijn hond bezig is en hem vriendelijk en geduldig maar ook zeer consequent begeleidt.

Kies het juiste ras voor uw situatie: lees vóór het kopen eerst of de Flatcoated Retriever het ras is dat u zoekt.

Algemeen

De Flatcoated Retriever, ook wel kortweg ‘Flatcoat’ genoemd, is een Engels ras dat gefokt is om bij de jacht het geschoten wild te apporteren. Hij is ontstaan uit kruisingen van honden uit Newfoundland, die goed zwommen en apporteerde maar vrij zwaar waren, met setters en sheepdogs. Daardoor ontstond een snelle, lichter gebouwde en goed apporterende hond.

De Flatcoated Retriever is steeds als ‘dual purpose’-hond gefokt, wat wil zeggen dat er behalve op het uiterlijk ook wordt gelet op zijn geschiktheid voor het jacht- en apporteerwerk. Inmiddels is hij een populaire gezinshond met een levendig, werklustig en enthousiast karakter. Het ras valt onder rasgroep 8: ‘Retrievers, Spaniëls en Waterhonden’.

De Flatcoated Retriever wordt gemiddeld ongeveer 9 jaar oud.

Uiterlijk

De Flatcoated Retriever is een vrij grote, actieve hond die kracht, elegantie en snelheid uitstraalt.

De borst is vrij diep en breed. De poten zijn recht, de achterhand gespierd en de voeten rond.

De staart is kort en recht met langere haren en wordt vrolijk gedragen, maar nooit veel hoger dan de rug.

De typerende kop van de Flatcoat is lang met een platte, niet te brede schedel en een lichte stop (de overgang tussen schedel en snuit). De kaken zijn lang. De neus is van behoorlijk formaat, de neusgaten zijn wijd.

De oren zijn klein en hangen tegen het hoofd. De ogen zijn donkerbruin of hazelnootkleurig.

De vacht van de Flatcoated Retriever is dicht en glad, met langere haren aan de achterkant van de benen, aan de staart en bij de hals en borst. Toegestane kleuren zijn zwart en leverkleurig.

De schouderhoogte van de reu is 58-61 centimeter, van de teef 55-58 centimeter. Reuen wegen ongeveer 30 kilo, teven rond 27 kilo.

De volledige rasstandaard van de Flatcoated Retriever kunt u vinden bij de rasverenigingen. Op de website van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland staan alle bij hen aangesloten rasverenigingen genoemd.

Karakter

De Flatcoated Retriever is energiek, enthousiast en vriendelijk. Hij doet graag iets samen met zijn baas en is speels. Flatcoats zijn erg aanhankelijk, houden van aandacht en lichamelijk contact en zijn gevoelig voor uw stemming. Toch kan hij ook eigenwijs en zelfstandig zijn, hij denkt graag zelf na over hoe hij zijn doel kan bereiken en kan doorzetten. Hij moet dan ook vriendelijk maar consequent behandeld worden. Jonge Flatcoats kunnen erg druk zijn en vragen geduld en een duidelijke, rustige begeleiding. De Flatcoat is pas na een jaar of drie geestelijk volwassen.

De Flatcoat heeft veel beweging nodig en moet iets te doen hebben, anders gaat hij zelf bezigheden verzinnen.

Naar vreemden is de Flatcoat doorgaans vriendelijk. Ook met andere honden kan hij normaal gesproken prima omgaan. Als hij van pup af aan gesocialiseerd is met katten dan kan hij met de ‘eigen’ kat(ten) vaak goed overweg. Wel vindt hij het soms leuk om achter kleine huisdieren, vreemde katten, klein wild of vogels aan te rennen.

Flatcoated Retrievers gaan meestal goed samen met kinderen en kunnen leuk met hen spelen, hoewel ze voor jonge kinderen soms wat te onstuimig of opdringerig kunnen zijn. Natuurlijk moet de hond wel goed gesocialiseerd zijn met kinderen en moeten de kinderen leren hoe ze met de hond om moeten gaan. Laat honden en kinderen nooit alleen!

Lang alleen zijn vindt de Flatcoat niet leuk, hij is graag bij zijn gezin en u heeft kans dat hij gaat slopen als u hem te lang alleen laat. Een aantal uren alleen zijn kan hij wel leren als u dat rustig opbouwt.

De Flatcoat is geen waakse hond.

Verzorging

De vacht van de Flatcoated Retriever stoot water en vuil af en is met even doorborstelen goed schoon te houden. Wel vragen de langere haren bij hals, benen, buik en oren wat aandacht. Kam deze regelmatig uit. Lange haren tussen de tenen kunt u het beste kort knippen. U kunt de hond ook een paar keer per jaar laten trimmen, waardoor het onderhoud makkelijker wordt. De vacht van de Flatcoat kan door castratie bij zowel reu als teef dikker en pluiziger worden en zijn waterafstotende eigenschappen verliezen. Dan is de vacht moeilijker te onderhouden en is vaker trimmen nodig. Tijdens de rui is een harkje handig om de losse haren te verwijderen. Wassen is meestal niet nodig tenzij de hond in een vieze sloot heeft gezwommen of ergens in heeft liggen rollen. Gebruik in zo’n geval alleen water of een speciale hondenshampoo, shampoo voor mensen is te agressief voor honden. Controleer de oren regelmatig en kijk de nagels en het gebit na.

Flatcoats zijn vaak dol op eten, pas dus op dat u hem niet te veel geeft want overgewicht is slecht voor de gezondheid en belastend voor zijn gewrichten. Houd bovendien zaken die niet voor hem bestemd zijn en oneetbare zaken die hij zou kunnen inslikken buiten zijn bereik.

Beweging en activiteiten

Flatcoated Retrievers hebben veel beweging nodig om hun energie kwijt te kunnen. Twee uur per dag wandelen, met de mogelijkheid om te kunnen rennen, is dan ook een minimum. Daarnaast heeft de Flatcoat ook uitdaging nodig en moet hij zijn hersenen kunnen gebruiken, want het is een intelligente hond. Bouw bij een jonge hond de hoeveelheid beweging rustig op zodat u zijn gewrichten niet overbelast.

De Flatcoated Retriever is dol op apporteerspelletjes en op zwemmen. Ook lopen naast de fiets is een goede mogelijkheid hem te laten rennen. Om hem ook geestelijk te laten werken zijn zoek- en speurspelletjes ideaal.

Vanwege zijn achtergrond zijn jachttraining, apporteersport en speurwerk voor dit ras uiterst geschikte sporten, maar ook behendigheid, lange wandelingen, reddingswerk, doggydance, triathlon en andere sportieve activiteiten zijn goede opties om met uw hond aan de slag te gaan. Houd wel rekening met zijn wat eigenzinnige, snel afgeleide aard: u zult bij de training wat geduld en gevoel voor humor nodig hebben.

Socialisatie en opvoeding

Een goede socialisatie is erg belangrijk voor een goede ontwikkeling van elke pup. Wen uw pup aan allerlei mensen, dieren en andere nieuwe zaken. Geef uw pup daarnaast voldoende rust krijgt om alle nieuwe ervaringen te verwerken. Besteed wat extra aandacht aan de omgang met eventuele andere huisdieren zoals katten en aan het negeren van katten op straat.

Wees bij het opvoeden van de Flatcoat rustig en consequent, zodat u het drukke gedrag van de pup in goede banen kunt leiden. Zorg dat u goed gedrag beloont en voorkom ongewenst gedrag zoveel mogelijk. Geef aandacht aan rustig gedrag, leer de hond zichzelf te beheersen en negeer druk gedrag zodat het hem geen aandacht oplevert. Leer de pup van jongs af aan om mensen rustig, zittend te begroeten.

Zorg dat hij tijdens de wandelingen aandacht voor u heeft door te zorgen dat u zelf interessant bent; zo voorkomt u dat hij zijn afleiding om zich heen gaat zoeken. Voorwerpen om te apporteren kunnen daarbij een goed hulpmiddel zijn, want hij heeft graag iets in zijn bek. Leer uw hond om uw toestemming te vragen voor hij het water in mag gaan, want Flatcoats hebben vaak de neiging elk slootje in te willen, ook als dat vol modder of algen zit.

De Flatcoat is slim en leert snel, maar is ook snel verveeld of afgeleid waardoor hij vergeet waar hij mee bezig was. Training moet dan ook afwisselend zijn en hem bovendien uitdagen zelf na te denken. Vraag niet te snel te veel van een jonge hond, want dan verliest hij zijn enthousiasme om te werken.

Ga met uw pup naar een puppycursus. Daar leert hij om uw aanwijzingen te volgen, terwijl u leert hoe u de hond iets bij kunt brengen. Ook een vervolgcursus is belangrijk om de puberteit van uw hond in goede banen te leiden en hem te blijven uitdagen.

Ziekten en erfelijke aandoeningen

Bij elk ras kunnen erfelijke aandoeningen voorkomen. Volgens recent onderzoek van Universiteit Utrecht zijn voor de Nederlandse Flatcoated Retriever de belangrijkste erfelijke aandoeningen:

 • Dilaterende cardiomyopathie
 • Distichiasis
 • Goniodysplasie (Dysplasie ligamentum pectinatum)
 • Patella luxatie
 • Histiocytair sarcoom (HS) / gedissemineerd histiocytair sarcoom (Maligne histiocytose,MH)
 • Histiocytoom
 • Weke delen sarcoom (anders dan HS)

Dilaterende cardiomyopathie is een hartaandoening waarbij de hartspier niet meer in staat is om met voldoende kracht samen te trekken. De hartspier verslapt waardoor de hartkamers verwijd raken. De exacte oorzaak is niet bekend. Het is een aandoening die steeds erger wordt. Symptomen zijn onder andere een verminderd uithoudingsvermogen en benauwdheid.

Bij distichiasis is er sprake van één of meer haren die groeien vanuit de vrije ooglidrand waarin zich normaal geen haarzakjes bevinden. Als de haren naar het hoornvlies van het oog gericht, hard en stug zijn zullen zij het hoornvlies irriteren. De verschijnselen bestaan uit tranende ogen en zwelling van het hoornvlies.

Bij goniodysplasie is een ligament dat in het oog ligt, het ligamentum pectinatum, verkeerd geplaatst.

Het vormt doorlaatbaar weefsel dat er normaal gesproken zorgt dat er vloeistof uit de oogkamers weg kan stromen, zodat de oogdruk constant blijft. Bij een verkeerde plaatsing van het ligament kan het kamervocht niet goed weg. Dit zorgt voor verhoging van de oogboldruk (primair glaucoom).

Patella luxatie, een verschuiving van de knieschijf, treedt op bij een afwijkende bouw van het kniegewricht. Daardoor blijft de knieschijf niet in de groeve van het kniegewricht maar schiet van zijn plaats. Als de knieschijf van zijn plaats is (tijdelijk of blijvend) kan het kniegewricht niet meer goed buigen en zal de hond kreupel gaan lopen of ‘hinkelen’. Er bestaan diverse graderingen, variërend van een knieschijf die alleen met de hand van zijn plaats te krijgen is tot een knieschijf die blijvend van zijn plaats is. Door het uit en in zijn plaats schieten van de knieschijf kunnen schade aan het kraakbeen en artrose (gewrichtsslijtage) en daardoor pijn ontstaan. Patella luxatie heeft een erfelijke basis maar wordt ook beïnvloed door omgevingsfactoren, zoals overbelasting.

Histiocytair sarcoom (HS) is een kwaadaardige tumor uitgaande van histiocyten, cellen die een rol vervullen binnen het immuunsysteem. De tumor uit zich vaak als bultjes in de huid of in onderhuids bindweefsel van de poten. Daarnaast kan de tumor ook worden gevonden in weefsel rond gewrichten, in de milt, in de lever, in lymfeknopen, in de longen of in beenmerg. Vaak zaait de tumor uit via regionale lymfeknopen naar inwendige organen en verspreid zich zo over het hele lichaam (de tumor is ‘gedissemineerd’). Deze aandoening treedt meestal op wat latere leeftijd op, maar loopt dan snel (enkele weken tot maanden) fataal af. Er zijn meestal al uitzaaiingen voor er klachten ontstaan. Symptomen kunnen, afhankelijk van de aangetaste plekken, bestaan uit onder andere bultjes, kreupelheid en bij uitzaaiing ook terugkerende koorts, ernstige sloomheid, verminderde eetlust, vermageren en bloedarmoede. Uitzaaiingen naar de longen komen veel voor en kunnen ademhalingsproblemen geven.

Een histiocytoom is een goedaardige tumor in de huid, uitgaande van histiocyten, cellen die een rol vervullen binnen het immuunsysteem (afweersysteem). Het gaat vaak om een enkel bultje bij honden van jongere leeftijd (onder 4 jaar), en verdwijnt normaliter na 1-2 maanden uit zichzelf.

Onder ‘Weke delen sarcoom (anders dan HS)’ vallen tumoren die zich uiten in de zogenaamde ‘weke delen’: bindweefsel, vetweefsel, spierweefsel en zenuwweefsel. Voorbeelden van deze sarcomen zijn hemangiosarcomen (in de bloedvatwand), mastceltumoren (in de huid), synoviaalcel sarcomen (bij gewrichten en pezen), fibrosarcomen (in bindweefsel) en dergelijke.

Behalve deze aandoeningen zijn er nog andere erfelijke aandoeningen die bij dit ras van belang kunnen zijn, namelijk:

 • Heupdysplasie
 • Elleboogdysplasie
 • Lipoom
 • Maligne lymfoom
 • Osteosarcoom
 • Spondylosis deformans
 • Idiopathische epilepsie

Bij heupdysplasie zijn de kop en de kom van het heupgewricht niet goed gevormd, waardoor ze niet goed op elkaar aansluiten. Dat veroorzaakt pijn en problemen met bewegen. Deze aandoening is deels erfelijk, maar de ontwikkeling ervan wordt daarnaast bepaald door voeding en belasting van de gewrichten. Het is belangrijk om een jonge hond die nog niet uitgegroeid is niet te wild te laten spelen, te veel achter ballen aan te laten rennen of andere belastende activiteiten te laten doen. Geef uw hond een goede kwaliteit voeding zodat botten en spieren goed worden opgebouwd.

Elleboogdysplasie (ED) is een verzamelnaam van (voornamelijk) erfelijke afwijkingen in de ontwikkeling van het ellebooggewricht. Vormen van ED zijn:

- los processus anconeus (LPA) / - los processus coronoïdeus (LPC): hierbij ligt een stukje bot van de ellepijp los in het gewricht

- osteochondritis dissecans van de mediale humeruscondyl (OCD): afwijking in het gewrichtskraakbeen van de bovenarm

- incongruentie van het gewrichtsvlak van radius en ulna met de humerus: de drie botten in het ellebooggewricht (spaakbeen, ellepijp en bovenarm) sluiten niet goed op elkaar aan in het gewricht.

Deze vormen kunnen apart of samen voorkomen en elkaar beïnvloeden.

Symptomen zijn pijn en kreupelheid aan één of beide voorpoten. Deze treden al op vanaf een leeftijd van rond 6 maanden. Later ontstaat ook artrose (gewrichtsslijtage).

Een lipoom is een goedaardige tumor in het vetweefsel. Het is meestal te voelen als een los in het weefsel liggende bult, vaak bij de borst, buik, poten of tussen spierweefsel. Een lipoom groeit langzaam en kan chirurgisch verwijderd worden.

Een maligne lymfoom is een tumor die ontstaat in de lymfocyten (een type witte bloedcel dat betrokken is bij de afweer). Deze tumorsoort kan zich snel verspreiden over het lichaam. Het begint vaak met één verdikte lymfeknoop, maar al snel zullen alle lymfeknopen van de hond verdikt zijn. Ook kunnen verschillende organen zijn aangetast, zoals milt, lever, darmen en longen. Behalve dat de verdikking soms te voelen is (afhankelijk van de plek waar dit begint) zijn overige symptomen vermageren, slecht eten, sloomheid en soms koorts.

Een osteosarcoom is een kwaadaardige bottumor. Osteosarcomen kunnen op elke plek in het skelet ontstaan, maar worden bij honden vooral aan de voorpoten gezien. De hond kan last hebben van kreupelheid en veel pijn. De verschijnselen ontstaan wanneer de tumoren groeien en hierbij op het botvlies drukken.

Spondylosis deformans (spondylose) zijn botwoekeringen aan de zijkant en de buikzijde van de ruggenwervels. Vaak zijn er geen symptomen, uiteindelijk kan de rug wat minder beweeglijk worden. In een enkel geval kan pijn ontstaan door afbreken van een botuitsteeksel of overprikkeling van een zenuw.

Idiopathische epilepsie is een aanvalsgewijze, spontane ontladingen van elektriciteit in de hersenen. Een epileptische aanval of toeval kan verschillende vormen hebben. Als het gehele lichaam betrokken is, verkrampen de spieren, het dier valt om en kan schokken, kwijlen en urine en ontlasting laten lopen. De hond is tijdens de aanval buiten bewustzijn en voelt en hoort dus niets. Voor een aanval vertoont de hond vaak ander, onrustig gedrag, na afloop kan de hond gedesoriënteerd en ‘wiebelig’ zijn. Er zijn ook plaatselijke vormen van epilepsie, waarbij bijvoorbeeld een spiergroep begint te trillen of trekken of waarbij een dier kortdurend vreemd gedrag vertoont, zoals happen naar onzichtbare vliegen of voor zich uit staren zonder dat men contact met hem kan maken. Epilepsie kan verschillende oorzaken hebben, maar bij de idiopathische vorm van epilepsie is er geen onderliggende verwonding of ziekte aan te wijzen. Erfelijke vormen van epilepsie treden meestal voor het derde levensjaar op. Bij oudere dieren is er meestal een niet-erfelijke oorzaak die later is ontstaan, zoals een hersentumor.

Beide rasverenigingen verplichten het testen op heupdysplasie en patella luxatie en ook op oogafwijkingen bij de ouderdieren. Een test op heupdysplasie wordt gedaan door middel van röntgenfoto’s, de test op patella luxatie via het fysiek testen van de knieschijf en het onderzoek op oogafwijkingen moet een gestandaardiseerd ECVO-onderzoek zijn.

In de fokreglementen van de rasverenigingen kunt u de precieze fokregels nagaan en zien wanneer ouderdieren worden uitgesloten van de fok om erfelijke aandoeningen te voorkomen.

Meer uitleg over het onderzoek door Universiteit Utrecht naar erfelijke aandoeningen bij rashonden in Nederland vindt u op www.rashondengids.nl.

Benodigde ervaring

Voor het op een verantwoorde wijze houden van een Flatcoated Retriever is het niet noodzakelijk om ervaring te hebben met het houden van honden. Zorg wel dat u zich van tevoren goed informeert, bijvoorbeeld via de rasverenigingen.

Aanschaf en kosten

Lees voordat u een hond aanschaft het Praktisch document ‘De aanschaf van een hond’.

Let goed op als u een Flatcoated Retriever pup wilt aanschaffen. Pups die via de rasverenigingen worden aangeboden, zijn gefokt volgens het fokreglement van de betreffende vereniging. Dit stelt het testen op een aantal erfelijke aandoeningen verplicht. Ook worden welzijnsregels gesteld aan de fokdieren, zoals een minimale en maximale leeftijd waarop de teef gedekt mag worden en een maximaal aantal nesten per teef. Koopt u elders een pup, dan zult u zelf moeten vragen of er tests zijn gedaan op erfelijke aandoeningen en de uitslagen moeten bekijken. Daarmee maakt u de kans dat u een pup koopt met een erfelijke aandoening zo klein mogelijk. Van ouderdieren met stamboom kunt u de uitslagen van oogonderzoek en heupdysplasie-onderzoek ook nagaan op de website van de Raad van Beheer.

Van pups met een FCI-stamboom heeft u zekerheid over de afkomst van de pup, want sinds juni 2014 moet voor alle rassen voor het afgeven van stamboompapieren een DNA-test op afkomst worden gedaan. Via de website van de rasverenigingen kunt u informatie over pups inwinnen.

Koop geen ‘goedkope’ pups via internet of handelaars die allerlei rassen verkopen of veel nesten tegelijk hebben. Deze zijn vaak niet goed gesocialiseerd, de ouderdieren zijn lang niet altijd getest op erfelijke aandoeningen en u loopt daardoor het risico dat u op termijn alsnog veel geld kwijt bent aan medische kosten of gedragstherapie. Gebruik de puppy-checklist van het LICG om u te helpen beoordelen of bij u een betrouwbaar adres koopt.

Wilt u een volwassen Flatcoated Retriever aanschaffen dan kunt u op de websites van de rasverenigingen terecht voor hulp bij het vinden van een herplaatser. U kunt ook terecht bij een asiel.

Maak bij de aanschaf van een pup of oudere hond duidelijke afspraken. Het gebruik van een koopcontract is aan te raden.

Het chippen en registreren van honden is verplicht. Pups moeten geregistreerd zijn op naam van de fokker. Honden uit het buitenland moeten geregistreerd zijn op naam van de importeur. Honden die herplaatst worden moeten geregistreerd zijn op naam van de vorige eigenaar. Vraag altijd om een registratiebewijs. Elke hond die na 1 november 2021 geboren of geïmporteerd is of van eigenaar wisselt moet bovendien een EU-dierenpaspoort hebben. Krijgt u een hond aangeboden die niet gechipt is, niet geregistreerd is op naam van de verkoper of geen EU-dierenpaspoort heeft, dan houdt de verkoper zich niet aan de wet. Koop de hond niet, want dan bent u zelf ook in overtreding! U bent verplicht de registratie binnen twee weken na aanschaf op uw naam te zetten via één van de aangewezen portalen. Houd de registratie steeds up-to-date. Meer informatie vindt u op www.chipjedier.nl. Lees daar ook hoe u de registratie moet regelen als u zelf een pup wilt importeren.

Een Flatcoated Retriever met FCI-stamboom kost gemiddeld zo’n 1400 tot 1700 euro. Daarnaast bent u geld kwijt aan benodigdheden zoals een mand, een riem, een etensbak en speeltjes. Kosten voor voeding zijn mede afhankelijk van welk type voer u kiest, maar reken op ruim 35 euro per maand.

De tarieven van de hondenbelasting variëren per gemeente. Denk ook aan de kosten van de puppycursus en vervolgcursussen of hondensport, en eventueel kosten voor het trimmen van de vacht.

Houd rekening met terugkerende dierenartskosten zoals entingen, ontworming en behandeling tegen vlooien. Denk daarnaast aan eventuele castratiekosten. Deze zijn mede afhankelijk van het gewicht van uw hond en zijn voor teven hoger dan voor reuen. Informeer vooraf naar dergelijke kosten bij uw dierenarts. Daarnaast kunt u voor kosten komen te staan als uw dier onverhoopt ziek wordt. Voor (onverwachte) dierenartskosten kunt u een ziektekostenverzekering afsluiten.

Bijzonderheden

 • Wees voorzichtig met de gewrichten van een jonge Flatcoat. Een gladde vloer zoals laminaat of parket is niet geschikt voor een Flatcoat pup, hij glijdt hier snel op uit. Laat hem niet eindeloos achter ballen aan rennen, daarbij moet hij veel springen, draaien en remmen en dat is erg belastend voor de gewrichten.