Sluiten

Houd uw dier gezond!

Wie van zijn dieren houdt, wil ze natuurlijk zo lang mogelijk gezond houden. En hoewel het helaas niet mogelijk is om alle aandoeningen en ziekten te voorkomen, kunt u uw dier wel een goede basis geven om gezond te blijven. Er zijn heel veel zaken die invloed hebben op de gezondheid van uw dier. Het is dus belangrijk om daar iets over te weten. 

  • Een geschikt verblijf met genoeg ruimte, een goede inrichting en een klimaat dat bij de diersoort past is het uitgangspunt voor een gezond huisdier. Een dier moet zich prettig voelen in zijn verblijf, genoeg kunnen bewegen en zich niet gaan vervelen.

  • Ook voeding speelt mee. Elk dier moet de voedingsstoffen binnenkrijgen die hij nodig heeft om zijn lichaam op te bouwen en de weerstand op peil te houden. Aan de andere kant moet u oppassen dat hij niet te veel snacks krijgt en te dik wordt, want dat veroorzaakt allerlei problemen.

  • Medisch zijn er soms behandelingen mogelijk die gezondheidsproblemen kunnen voorkomen, zoals vaccinaties en behandeling tegen wormen, vlooien en teken. Ook hygiëne helpt om bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers op afstand te houden.

  • Stress is slecht voor de gezondheid. Het verstoort allerlei processen in het lichaam en verlaagt de weerstand. Zorg daarom dat u weet wat uw dier nodig heeft om zich veilig en ontspannen te voelen. Een paar voorbeelden: groepsdieren voelen zich niet veilig als ze alleen leven, veel dieren willen zich ergens kunnen terugtrekken en voor elk dier is het belangrijk dat hij de kans krijgt om het gedrag te laten zien dat van nature bij hem past.

Het LICG helpt u met heel veel informatie om uw dier gezond te houden. De documenten hieronder geven een overzicht en in de huisdierenbijsluiters onder het menu 'Kies een dier' leest u per diersoort wat hij nodig heeft. Maar er is nog veel meer, dus kijk vooral eens rond op onze website!

Houd uw hond gezond
Houd uw kat gezond
Houd uw konijn gezond
Houd uw terrariumdier gezond

Voeding van uw hond - Algemeen
Voeding van uw kat - Algemeen
Voeding voor papegaaien en parkieten

Vaccinatie van de hond
Vaccinatie van uw kat