Sluiten

Dierenartsen waarschuwen: koop geen kortsnuitige kat

06-11-2023

Dierenartsen en dierenwelzijnsorganisaties starten deze week een campagne om consumenten te waarschuwen voor de vele gezondheidsproblemen van kortsnuitige katten. Kortsnuitige kattenrassen - zoals de Perzische kat en de exotisch korthaar – kunnen door een veel te korte snuit ernstig lijden onder allerlei aandoeningen. Veel dieren hebben pijnlijke oogziektes, kijken scheel en zijn constant benauwd. Eigenaren zijn vaak niet goed geïnformeerd en krijgen daardoor onverwachts te maken met dure medische behandelingen.

Dierenartsen zien veel doorgefokte dieren
Het is in Nederland verboden om dieren te fokken met een te korte snuit. Voor kortsnuitige honden zijn er inmiddels duidelijke fokregels met criteria waaraan ouderdieren moeten voldoen. Die zijn er helaas nog niet voor katten. Er worden in Nederland nog altijd veel katten gefokt en verkocht met te korte snuiten, zoals de Perzische kat, de Exotic en de Peke Face Pers. Door hun ongezonde bouw hebben veel van deze dieren medische behandelingen nodig. Janneke Moedt van Caring Vets: “Als kattendierenarts leg ik aan eigenaren uit dat katten met te nauwe neusgaten niet snurken zoals honden, maar dat ze wel degelijk benauwd zijn en daarom vaak zo rustig zijn en veel slapen. De meeste Perzische katten hebben bovendien pijnlijke oogaandoeningen door hun afwijkende korte schedel met uitpuilende ogen.” Ook andere rassen kunnen problemen hebben met een te korte snuit, zoals de Selkirk Rex en sommige Britse korthaar of Britse langhaar katten.

Hoge kosten voor korte snuiten
Een kortsnuitige kat is in aanschaf vaak al veel duurder dan een ‘gewone’ rasloze kat. Maar daar komen vaak nog veel hogere kosten bij. Kelly Kessen, dierenarts bij Stichting Dier&Recht: “Meestal realiseert een eigenaar zich niet dat zo’n kat vaak meerdere operaties nodig heeft. Het gaat bijvoorbeeld om operaties aan het gebit, behandelingen van oogproblemen en correcties van neusplooien. De kosten kunnen al snel oplopen tot het viervoudige van de aankoopprijs. Maar de hoogste prijs betaalt de kat zelf, die levenslang lijdt onder het ongezonde uiterlijk.”

Vaak niet herkend
De problemen die kortsnuitige katten hebben worden door hun eigenaar vaak niet herkend. Katten kunnen bijvoorbeeld veel slapen en weinig actief zijn doordat ze niet goed kunnen ademen, maar eigenaren denken dat hun kat ‘gewoon rustig van aard’ is of ‘lekker lui’. Katten die gebitsproblemen hebben door hun afwijkend gevormde kaak kunnen hun brokjes niet kauwen maar slikken ze meteen door. Ook dat valt voor de eigenaar vaak niet op. Veel katten lijden daardoor in stilte. Ook op kattenshows worden de problemen die deze katten hebben niet herkend en erkend: nog steeds vallen katten met te korte neuzen in de prijzen.

Europese samenwerking
Nederlandse en Europese dierenartsen werken nauw samen met nationale en internationale dierenwelzijnsorganisaties om de gezondheid van kortsnuitige dieren ook in andere landen te verbeteren. Karin Hoogendijk, dierenarts bij de Nederlandse dierenartsvereniging KNMvD en FECAVA (Europese federatie voor dierenartsen): “De slechte gezondheid van kortsnuitige huisdieren is een wereldwijd probleem, daarom zijn er ook Engelse versies van onze website en informatiepakketten. Zo helpen we lokale organisaties om het onderwerp onder de aandacht te brengen in hun eigen land.”

Meer informatie over de campagne en de deelnemende organisaties is te lezen op https://www.koopgeenkortsnuit.nl/

Bron: Persbericht Dier en Recht