Je dier los in de auto? Een slecht idee … en soms zelfs verboden!
02-07-2025
Op vakantie met je hond, kat of konijn of alleen even een snelle boodschap doen met je hond in de auto? Een dier los in de auto meenemen lijkt misschien onschuldig, maar het kan levensgevaarlijk zijn.
Moet je plotseling remmen of raak je betrokken bij een ongeluk, dan kan je dier namelijk door de auto vliegen. Dat is niet alleen gevaarlijk voor je dier zelf – die kan ernstig gewond raken of overlijden – maar ook voor jou en je medepassagiers. Een kat van slechts 4 kilo krijgt bij een botsing met 50 km per uur al een impact van 100 kilo!
Daarnaast kan een dier in de auto je flink afleiden tijdens het rijden. Op schoot springen, in je gezicht likken, bij de pedalen vast komen te zitten of onrustig heen en weer lopen op de achterbank. Het kan genoeg zijn om een ongeluk te veroorzaken.
En stel je stopt even bij een tankstation of de achterklep gaat open na een aanrijding... Dan kan je dier in paniek de auto uitschieten – recht de weg of snelweg op. Levensgevaarlijk voor iedereen.
Wat je in elk geval níet moet doen:
- Je dier los in de auto zetten.
- Hem vastmaken aan een halsband (dat kan hij bij hard remmen of een botsing zijn nek breken).
- Een losse reistas of transportbox op de bank zetten.
- Je dier op de voorstoel zetten.
- Je dier in de achterbak van een erg kleine auto vervoeren (de achterbak is bij een botsing namelijk de kreukelzone).
Wat wél veilig is
- Een stevige kennel (liefst van metaal, dat is steviger dan kunststof); goed vastgezet dwars op de achterbank met gordels, of in de kofferbak tegen de achterbank (van een voldoende grote auto).
- Een geschikte vervoerstas of kennel die je kunt vastklikken aan het Isofix-systeem van de auto.
- Een kleine kennel op de vloer achter de bijrijdersstoel, dwars op de rijrichting.
- Een goed passend en veilig autotuig (is niet hetzelfde als een wandeltuig!), dat is vastgemaakt aan de gordels of Isofix-systeem van de auto. Zorg voor korte banden, zodat je dier niet alsnog een eind naar voren kan schieten.
Wettelijke regels?
Let op: In sommige landen zijn er wettelijke regels over hoe je je dier wel en niet mag vervoeren. Check dus altijd de regels als je met je dier op vakantie gaat. Kijk voor meer buitenland tips op: Vakantie: Dier gaat mee; en op Invoereisen per land – Europa en Invoereisen per land – buiten Europa.
Rustig laten wennen
Laat je dier rustig wennen aan het vervoer in de auto. Daar hebben jullie zijn hele leven lang voordeel van. Hoe je dit doet lees je in het artikel Huisdier in de auto. Leg bijvoorbeeld het tuigje en/of de kennel thuis klaar met iets vertrouwds erbij en zorg dat je dier er positieve ervaringen mee opdoet. Oefen eerst in huis mee en later in de auto en beloon je dier met aandacht en/of iets lekkers. Start altijd met heel korte ritjes.
Is je dier wagenziek?
Lijkt je dier misselijk in de auto (overgeven, veel kwijlen, smakken), neem dan contact op met je dierenarts, want vaak is daar wel wat tegen te doen.
Voorkom stress en ongelukken
Waar je ook heen gaat met je dier – of je nu snel boodschappen doet of op vakantie gaat naar het buitenland – zorg ervoor dat je je dier veilig vervoert.
En: laat je dier op warme dagen nóóit achter in de auto. De temperatuur kan binnen enkele minuten oplopen tot levensgevaarlijke waarden – óók als het buiten maar 22 graden is!
Meer weten? Bekijk alle tips in het artikel Huisdier in de auto.